Datum: 06-12-2021 - 00:11

Uitgeweid: 'Biertje, dominee?'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op...

woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 13-09-2017 'Biertje dominee?'.

Ik neem u niets kwalijk, laat ik dat vooropstellen. Ik had er zelf ook niet eerder van gehoord. In de veelheid aan bijzondere dagen hebt u deze dag waarschijnlijk over het hoofd gezien. Het is ook niet te doen, al die dagen bijhouden: Nieuwjaarsdag, sciencefictiondag, wereldbrailledag, spaghettidag, slagroomdag, Driekoningen, cuddleupdag, bubbelbaddag, Wereldalfabetiseringsdag, ruimjebureauopdag – en dat zijn alleen nog maar de eerste negen dagen van januari.

Er zijn op één dag soms meer thema’s. Trouwens: sommige thema’s vragen later in het jaar nog eens om aandacht en om een dag: in september is er opnieuw een alfabetiseringsdag. Hoe dan ook: door de bomen zie je niet meer welke dag het is. Dat er tussen die overdaad aan speciale dagen, ergens in het toch al zo drukke gebied tussen zomer en herfst ook nog eens ‘international buy your priest a beer day’ is, schiet er allicht bij in.

Nu durf ik niet helemaal in te staan voor de legitimiteit van die dag. Ik las erover op de Facebookpagina van een jonge collega. Is het fake news? Of wishful thinking? Feit is dat hij vlak voor die dag van het brave Maassluis naar het caférijke Amsterdam is verkast. Een oplettende lezer zal stellen dat met ‘priest’ niet automatisch ook dominees bedoeld zijn, maar zo iemand is een kniesoor.

Een ander voert aan dat ik emeritus ben, maar ik riposteer: met behoud van alle rechten! Ik wil dat biertje. Toen ik mijn vrouw wees op de ongekende mogelijkheden die deze dag mijn beroepsgroep biedt en tegelijk mijn vermoeden uitsprak, dat wel niemand bij Van der Geest ervan op de hoogte zou zijn, zei ze doodleuk: dan pak je er toch zelf een uit de koelkast. Ja, zo lust ik er nog wel één!

Terug achter de computer keek ik nog eens of niet ergens op een of andere site deze dag als waarachtig en niet te veronachtzamen vermeld stond. Ook wilde ik weten of die dag exact op deze datum valt of dat het ging om de tweede zaterdag van september (en-en zal wel niet mogen…)

Maar al wat ik vond bij 9 september was dit: Wonderful Weirdos Day... Ik ga dat maar niet aan mijn vrouw vertellen. En ik hoop dat u uw woordenboek niet kunt vinden.

Egbert van der Weide.