Datum: 16-08-2022 - 05:58

Uitgeweid: 'Trendsetter'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op...

woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 22-08-2017 'Trendsetter'.

Doorgaans loop ik niet voorop in de nieuwste ontwikkelingen. Ik gebruik pas sinds een jaar of twee een smartphone, zeg nog net niet bij een fout gekozen nummer ‘verkeerd verbonden’ en heb meer dan eens met m’n eerste mobieltje geprobeerd de televisie te bedienen. Met een nieuwe generatie telefoons zal dat ongetwijfeld kunnen, maar ik bedoelde destijds gewoon de afstandsbediening. Die was ook zwart en had ook van die knopjes.

Als tiener droeg ik nog wel eens een opvallende jas of trui, maar daarna werd het allemaal een beetje voorspelbaar. Al was de suggestie van mijn moeder (‘als je theologie gaat studeren moet je wel een paar nette terlenka-broeken kopen’) in mijn ogen en oren hopeloos belachelijk. Maar nu loop ik voor de troepen uit! Met m’n nieuwe fiets heb ik de hele discussie herenfiets ja-of-nee rechts ingehaald.

Dankzij de trapondersteuning en de pientere halfautomatische versnellingsnaaf is dat fluitend en met twee vingers in de neus geschied. Die fiets was het doel van de inzamelingsactie bij mijn afscheid. U gaf gul (waarvoor nogmaals dank!) en ik zocht er eentje uit. Omdat ik niet meer zo soepel m’n been over een zadel slinger, moest het een fiets met lage instap worden. Wel weer hoog genoeg voor iemand van 1.90 m.

Een heel gezoek – maar er werd wat op gevonden. Het framemodel dat in aanmerking kwam heet ‘Abdij’. De verkoper wist niet waar dat op sloeg – ik heb er zelf maar van gemaakt dat een stangloze instap handig is voor pijdragende broeders. Ik zou er dus, als ik wil, met m’n toga op kunnen rondfietsen. Wees gerust, dat wil ik niet.

Al zou de diepste wens van dat Axelse gemeentelid er mee bewaarheid worden. Ze vond dat ik zó moest fietsen dat iedereen zag: daar gaat een dominee! Helaas, de snelheid die ik nu weer ontwikkel staat ook al op gespannen voet met de plechtstatigheid die zij verlangde.

Maar misschien fiets ik voor u nog net langzaam genoeg om te zien dat het een fiets zonder stang is. Nog voordat heel die discussie is uitgekristalliseerd maak ik fietsend mijn statement. Ik zit er niet mee. Een echte man heeft geen herenfiets nodig…

Egbert van der Weide.