Datum: 23-01-2022 - 09:21

Hoe ist? Ja bèst! 'Verslagen'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Verslagen'.

Ik staar met lege ogen naar het etiket van het Coca-Cola flesje op m’n bureau. Het staat er al een paar dagen en is inmiddels half leeg. Het prikkelende en bruisende van de donkerbuine frisdrank zal er nu wel af zijn en eigenlijk zou het de prullenbak in moeten.

Barcelona prijkt er op het zonnige etiket. Een bruisende stad inmiddels ook door laffe aanslagen getroffen. Onschuldige toeristen en bewoners wiens leven wreed is ontnomen en honderden anderen die gewond zijn geraakt en misschien voor de rest van hun leven een trauma hebben opgelopen.

Bruisen doet Barcelona even niet meer. Na Nice, Berlijn, London, Istanbul, Stockholm, Manchester, Brussel en Parijs, likt het verslagen z’n wonden en probeert het voorzichtig het normale leven weer op te pakken. Dat zal niet makkelijk zijn, want de wonden zijn diep, net zo diep als die van al die andere steden.

Ik denk aan al die families die hun geliefden moeten missen. Ik probeer in de hoofden van de daders te kijken, maar ik kan niet bedenken wat hen tot hun daden heeft gedreven. Ik kan werkelijk niet bevatten welke woede of haat je tot zulke wrede daden kan bewegen.  

Het kan overal gebeuren en het kan iedereen overkomen, maar ik laat de angst toen niet, nu niet en nooit niet regeren. Een open samenleving met vrijheid van woord en geloof is zo veel sterker dan een kleine minderheid die met angst en verderf verdeeldheid probeert te zaaien en z’n eigen gelijk probeert te halen.

Ik kijk uit m’n raam; de zon breekt krachtig door het grauwe wolkendek en ik zie de plassen op straat langzaam verdampen. De agenda voor dit weekend belooft weer veel gezellige activiteiten in ons dorpje, dus tijd om te overleggen waar we neer zullen strijken.

Het Coca-Cola flesje laat ik nog maar even staan.

Hoe is het? Ja bèst, misschien verslagen, maar niet overwonnen.

RUUD