Uitgeweid: 'Opruimen 2'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op...

woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 10-08-2017 ' Opruimen 2'. (klik hier voor Opruimen 1)

Er wordt dus geruimd in huize Van der Weide. Ergens in de loop van oktober vertrekken we uit Noordwijkerhout. Per 1 november staat dit huis klaar voor een opvolger. Leeg. Dat is nog een hele toer. Het drukst ben ik met het opruimen van alle boeken die niet mee gaan. Die beslaan tezamen al gauw zo’n 20 strekkende meter. 

Wees gerust: er blijft nog genoeg over. Maar er wordt het nodige afgedankt. Het heeft z’n dienst gedaan. Afgeschreven. Restwaarde: nihil. Want in tweedehands boeken zit geen handel, en naar tweedehands theologie is al helemaal geen vraag. Ontkerkelijking en digitalisering gaan hand en hand, in dezen. 

Sommige mensen vragen me of dat niet pijnlijk is, dat wegdoen van die boeken? Want ze weten dat ik een bibliofiel ben. Een e-reader is leuk en handig op een vliegvakantie, maar voor de rest gaat er niets boven de geur van papier en het knisperend omslaan van een mooi boek. Maar het opruimen doet me weinig, eerlijk gezegd. Alles heeft z’n tijd, zegt Prediker. 

En dus is er ook een tijd van boeken van de hand doen. Ze hebben volop dienst gedaan, ik heb er veel aan gehad en ik hoop anderen ook. Ze hebben hun geld opgebracht en dat was het dan. Of zit u te wachten op de Dogmatische Studiën van prof. dr. G.C. Berkouwer in 19 delen (Kok, 1958)? Nee toch? 

Egbert van der Weide.