Datum: 01-06-2020 - 05:26

Uitgeweid: 'Zo zou je het kunnen noemen, ja...'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op...

woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 02-08-2017 ' Zo zou je het kunnen noemen, ja '.

Het bedrijf waar mijn vrouw werkt is aan het automatiseren. Dat was al langer nodig, maar een recente verhuizing gaf de doorslag. Rijen mappen stonden er plaats in te nemen terwijl dat in deze tijd van megasupergigabites toch echt niet meer hoeft. De inhoud is inmiddels gedigitaliseerd en de mappen waren werkloos. Ze heeft er een paar meegenomen.

Ik kan wel wat mappen gebruiken, omdat onze aanstaande verhuizing voor een groot deel een fysiek gebeuren is. Er stond al jarenlang een doos vol uitgeprinte preken te wachten op enige ordening. Ze worden naar gebruikte Bijbeltekst in een oud schriftje geregistreerd en dan in een map bewaard – ach, ik heb u heel die procedure al eens uitgelegd.

Omdat we pas in oktober vertrekken naar onze nieuwe woonstee, heb ik de tijd goed na te denken over een slimme manier om alles te bewaren. Mijn vrouw denkt mee, en dat is maar goed ook. Zij bedacht dat ik de preken die al in de pc staan natuurlijk niet ook nog eens uitgeprint hoef te bewaren – dat neemt onnodig ruimte in.

Desalniettemin had ik mappen nodig voor de preken die niet in mijn digitale bestand bewaard werden. Heel wat daarvan heb ik ooit ouderwets uitgetypt, andere staan ergens op een floppy of een harddisk – maar of dat allemaal compatible blijft? Kortom, die ene map met trouwpreken die ik had staan bleek te klein. Dat was een witte – tussen wat er van mijn vrouw meekwam, zaten twee mooie rode.

Ik vind die kleur wel passend voor zoiets als trouwdiensten. Ik heb ze allemaal op datum gelegd en een voor een in die nieuwe rode mappen gestoken. Nou hebben die mappen op hun rug een plastic insteekhoesje, met een wit papiertje voor de naam. De meest logische nieuwe vermelding zou zijn ‘huwelijksdiensten 1’ op de ene map, en ‘huwelijksdiensten 2’ op de andere.

Maar er stond al wat op – een herinnering aan hun eerdere leven. Toen ik het las, moest ik lachen. En ik besloot het gewoon te laten staan. Want zo zou je huwelijken ook kunnen noemen: “Minnelijke regelingen”…

Egbert van der Weide.