Datum: 06-06-2020 - 02:45

Hoe ist? Ja bèst! 'Cloggen'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Cloggen'.
Bloggen en vloggen zijn inmiddels bekende begrippen. Een verhaaltje op het internet is tegenwoordig snel gepubliceerd en de Zaandamse treitervlogger heeft het vloggen ongekend populair gemaakt. 

Overigens gaan de meeste video’s die de vloggers maken, over volstrekt onzinnige zaken. We kunnen min of meer live meemaken dat ze lam uit bed komen, hun boodschappen doen en er ’s avonds weer vrolijk ingaan. Desondanks hebben ze vaak duizenden volgers. Volgers die dan vervolgens weer veel tijd verspillen om al die onzin te bekijken.

Cloggen kent echter nog niemand. Dat kan ook niet, want ik heb het pas afgelopen week zelf uitgevonden. Het is een combinatie van bloggen en vloggen en het staat op het punt de nieuwe trend op het internet te worden. M’n eerste clog heeft inmiddels 22 weergaven en de eerste abonnees op m’n YouTube kanaal hebben zich al aangemeld, klik hier., klik hier.

Het concept van een clog is niets anders dan je eigen, geschreven en gepubliceerde column voor de camera voorlezen. En dat was best even wennen. Wat klinkt je eigen stem vreemd als je het terug luistert. Alsof of er een buitenaards wezen, vanuit de ruimte, jouw verhaal zit voor te lezen. Dan nog maar niet te spreken over je eigen beeld dat je vanaf je scherm aanstaart. De spiegel is minder wreed voor me.

Het was dus even wennen, maar de reacties waren best grappig. Goedbedoelde adviezen stroomden via privé berichten m’n telefoon binnen. M’n vrouw die me enigszins meelijwekkend aankeek en me dringend adviseerde om het de volgende keer toch maar een beetje professioneler aan te pakken.

Ik clog dus ook gewoon lekker door. Mijn knipoog verhaaltjes over de dingen die zich in ons dorpje afspelen gaan viraal. Iedereen in dit land mag horen hoe leuk wij zijn, hoe mooi we hier wonen en hoe gezellig onze feestjes zijn. Iedereen mag weten hoe mooi onze bollenvelden zijn en hoe trots we zijn op dit kleine vlekje op de wereldkaart.

Tja, en dat het misschien wat verbetering behoeft en dat misschien m’n stem een beetje bewerkt moet worden en dat m’n hoofd een photoshopje kan gebruiken, mag de pret niet drukken. Hoe is het? Ja bèst, ik clog de hele wereld over.

RUUD