Datum: 17-05-2022 - 19:37

Uitgeweid: 'Discriminatie'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op...

woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Uitgeweid 05-07-2017: 'Eilandgevoel'

De winkels in Noordwijkerhout mogen ’s zondags om 10 uur open. Als we de bijgevoegde redenering mogen geloven, is daarmee de economie van ons dorp gered. Als je het mij vraagt, varen  alleen de supermarktketens er wel bij. Maar wie ben ik? Niet eens meer de predikant van de Witte Kerk.

Toen ik dat nog wel was, kregen de kerken de verzekering dat winkelnering en andere activiteiten op zondag pas na 12 uur zouden beginnen. Hoe vaak daarmee de hand gelicht is, is niet meer te tellen. Dan kun je net zo goed die tijd laten vallen. Naast  de omwonenden zijn ook de kerken genegeerd bij de besluitvorming.

Zo’n armzalig groepje kerkgangers, de laatsten der Mohikanen – die kun je best voor het hoofd stoten. De enige christelijke partij in de gemeenteraad roept als pleister op de wonde dat er geen fanfare komt onder kerktijd. We zullen zien wat die belofte waard is.

Als ik het goed begrepen heb, is er serieus iemand in ons moederdorp gaan posten om de Noordwijkerhouters te tellen die daar tussen 10 en 12 boodschappen doen op zondag. En dan nog al die mensen die voor 12 uur in de Zeestraat stonden te wachten tot ze eindelijk hun felbegeerde verse broodje konden kopen.

Overigens: ik geloof dat er nog altijd meer mensen NIET naar Noordwijk gaan op dat tijdstip. Maar die zijn niet geteld. Godfried Bomans zei ooit: ‘In de democratie zit een absurditeit en dat is dat de waarheid tenslotte kwantitatief wordt bepaald.’ De meerderheid heeft gelijk – in dit geval de meerderheid van de raad.

Nu hoor je niemand over een referendum. Het is merkwaardig dat je kerk verwijt dat die als meerderheid over de minderheid heerste (wat inderdaad niet netjes was), en dat je het zelf op jouw beurt net zo doet. Wat verstaan ze onder bestuurlijke vernieuwing? Dat Albert Heijn de dienst uitmaakt?

Of is het gewoon nog de democratie uit pakweg 1966, maar dan nu anti-klerikaal. Want het is een discriminerend besluit: het wordt de geregelde kerkgangers onmogelijk gemaakt ’s zondagsmorgens een vers broodje te kopen. Om 10 uur zitten die in de kerk. Kan die winkel niet om 8 uur open? Of moeten we maar vaak genoeg om 3 uur ’s nachts op de winkeldeur bonzen? Zien of die dan op die tijd ook open gaat…

Egbert van der Weide.