Datum: 05-12-2021 - 23:37

Uitgeweid: 'Eilandgevoel'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op...

woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Uitgeweid 05-07-2017: 'Eilandgevoel'

Een eiland is een raar verschijnsel. Het ligt los van alles zomaar ergens, meestal in een zee. Alsof er t iemand met zand en water speelde en onderweg een hoop aarde liet vallen en vergat het op te rapen. Daar ligt het dan. Wie er wil komen, moet zwemmen of vliegen of varen. Wij voeren. Zo’n klein vaartochtje is genoeg om vakantiegevoel van te krijgen. Je komt helemaal los van alles. 

Dat kleine besloten eiland is voor een week het middelpunt van de wereld. Van de pogingen om een kabinet-met-de-Bijbel te vormen hebben we daar hoegenaamd niets gemerkt. Nieuwsmoeheid en vakantiegevoel versterken elkaar. Facebook was wel mee. Daar las ik een reactie op de teleurstelling die mij ten deel viel toen ik ooit Ambt-Vollenhove voor het eerst aanschouwde. 

In een milde bui bedacht ik me dat de reageerder gelijk had: het is daar best mooi. Het zat ‘m echter in dat woordje Ambt: ik stelde mij daar iets groots bij voor, zwaar en plechtstatig. In ieder geval gewichtiger dan het zacht-liefelijke landschap rond Kadoelen en Moespot. Mocht u denken dat ik die beide uit m’n duim zuig: kijk maar op de landkaart. Pure poëzie, zulke plaatsnamen. 

Op de terugweg reden we grote stukken dichter langs de kust dan de hoofdweg bedoelde. Schoot niet op, maar wel mooi. Rond Beverwijk en Haarlem ben je dan even gedwongen de snelweg te nemen. De sluizen van IJmuiden zijn echt om, en het pontje bij Velzen is net te weinig voor dat vakantiegevoel. De westelijke randweg langs Haarlem is vrij rechtstreeks naar huis, en die namen we dan ook. 

Precies: die route van de lyrisch begaafde provincie-ambtenaar. Ook aan het andere einde van het traject Vogelenzang – Aerdenhout stond het bord met zijn prachtige verzoek. Alleen – het stond er anders dan in mijn herinnering en in mijn laatste stukje. 

Mooier nog: matig uw snelheid bij schemer en nacht. Prachtig binnenrijm, dat g –ch –ch, twee keer een s en aan het begin en het eind een a. Maar ja – nu zul je zien dat er allerlei mensen mailen ‘u had het verkeerd!’ Inderdaad. Fout citaat. Mea culpa. Ik trek bij voorbaat het boetekleed aan. Alhoewel: een schaamlap is genoeg….

Egbert van der Weide.