Datum: 30-06-2022 - 06:29

Hoe ist? Ja bèst! 'Donder en bliksem'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Donder en bliksem'.

Wat ging het tekeer en wat deed die inslag onze aarde even beven. Ik zat verstijfd achter m’n bureau toen moedertje natuur even van zich liet horen. M’n scherm sloeg spontaan op zwart en de stoppen gaven spontaan de geest.

Dan besef je wel weer even hoe klein we feitelijk zijn en hoe nietig onze dagelijkse beslommeringen kunnen zijn. Dan geniet ik weer van die man met z’n accordeon voor de supermarkt, zwaai ik vrolijk naar het praattrio op het bankje en verstoren zelfs de gescalpeerde Linden m’n zonnige blik niet.

Onze veteranen lopen als stoere jongelingen van weleer door het dorp en onder een zomers zonnetje lijkt zelfs de gemeentelijke fusie ver weg. Alhoewel, het schijnt dat die fusie of beter gezegd het ooit opgelegde voornemen, ambtelijke carrières heeft belemmerd.

Die bliksemse CvK bleek een dwangneurotische obsessie voor fusies te hebben en wilde gewoon ons dorpje opheffen en toen onze burgervader dat tegenwerkte, kon hij het verder wel schudden met z’n loopbaan. Dat zal wel een hoop gedonder in de glazen hebben gegeven in het Provinciehuis.

Het verhaal deed me wel verbazen. Als die CvK daarwerkelijk een fusie had willen doordrukken, dan had hij onze burgemeester juist moeten laten doorstromen of wegpromoveren. Maar nee, hij liet hem zitten waar hij zat; zonder fusie. Een staaltje ambtelijke politiek op z’n smalst, maar voor ons niet ongunstig in dit geval.

We zijn trouwens nog steeds een dorp zonder stoplichten, maar ik vraag me af in hoeverre dit nog kan worden volgehouden. Schichtige fietsers vliegen met regelmaat over complexe rotondes die achter tekentafels zijn uitgedacht. Leuk verzonnen, maar niet erg praktisch en levensgevaarlijk.

Ik zou zeggen, zet er eens wat proefstoplichten neer en de eerste de beste die door rood rijdt, slinger je bliksemsnel op de bon. Dus geen stroperige commissies in het leven roepen, geen dure onderzoekbureaus inhuren, maar gewoon een simpel stoplicht plaatsen. Gedonder over en iedereen blij en veilig.

Hoe is het? Ja bèst, maar ben niet zo van het onweer.

RUUD