Datum: 30-05-2020 - 08:34

Hoe ist? Ja bèst! 'Afzien'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Afzien'.

Het is 5.00 uur deze zondagochtend als de bus voor ons het hotel stopt. Een dikke walm van vers genuttigde alcohol teistert onze neusgaten en vergt het uiterste van onze nuchtere magen als we op onze stoelen plaatsnemen.

Op weg naar de luchthaven laat een groep beschonken jongens zich duidelijk gelden. Ze hebben hun nachtrust overgeslagen en hebben zich tot op het laatste moment van hun vertrek ondergedompeld in het feestgedruis van het zonnige eiland. Jammer dat ze zich niet beter konden beheersen en nog veel jammerder was dat ze hun kostbare maaginhoud rijkelijk in het smalle gangpad lieten vloeien.

Met plaatsvervangende schaamte voor m’n landgenoten, de chauffeur maar m’n excuses aangeboden en de arme man een fooi achtergelaten. Het begin van onze terugreis was flink afzien.

Ja, afgelopen week hebben wij in de Spaanse zon liggen bakken. Terwijl een flinke storm over ons land raasde, bomen in ons dorpje werden ontworteld en de avondvierdaagse een driedaagse werd, plonsden wij vrolijk in het zwembad. De enige problemen die wij moesten overzien waren de beschermingsfactor van de zonnebrandcrème en de kleur van onze badkleding en dat was nou niet bepaald afzien.

Toen de taxi een paar uur later het dorp naderde en De Witte Kerk weer voor ons opdoemde, overviel ons toch ook weer het gevoel van lekker thuiskomen. Eenmaal op je bestemming is zo’n zonvakantie heerlijk, maar het reizen als vakantievee is toch altijd een beetje afzien.

De afgelopen week is het leven hier natuurlijk gewoon doorgegaan. De fusieperikelen naderen langzaam maar zeker een hoogtepunt. Op 6 juli volgt er een definitieve uitspraak en dan zullen we weten of een gemeentelijke samensmelting met Noordwijk een feit zal worden.

Het wordt eigenlijk ook wel tijd om hierover duidelijkheid te krijgen. Ik merk dat het de gemoederen flink bezighoudt en dat de reacties en meningen niet altijd even vriendelijk zijn. Wat dat betreft, lijkt het wel alsof er Spaans bloed door onze aderen stroomt. Emoties kunnen hoog oplopen, discussies verhit raken, maar uiteindelijk wordt alles met een schouderklop en een ferme handdruk afgesloten.

Tot 6 juli is het misschien nog een beetje afzien, maar daarna is het weer gewoon mañana.

Hoe is het? Ja bèst, afgezien van het weer, heel best!

RUUD