Datum: 04-12-2021 - 12:08

Uitgeweid: 'Ontstressen in het gras'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op...

woensdagmorgen zijn nieuwe 'Uitgeweid' hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns/uitgeweid worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

 

Uitgeweid 07-06-2017: 'Ontstressen in het gras'.

Mindfulness is nogal in de mode. Of raakt het alweer een beetje uit? Je weet het nooit met die hypes… Ik las ergens dat je voor maar liefst € 295,- exclusief BTW ergens inden lande een cursus kunt volgen. Let wel: een cursus van slechts 1 hele dag. Voorzien van natje en droogje, dat dan weer wel.

Begrijp me goed: ik zie het nut en de noodzaak van zoiets wel in. Onze hoofden en huizen en agenda’s zijn overvol – en ons hart is daarbij een beetje leeggeraakt. Maar ik haak altijd af wanneer er een soort religie van wordt gemaakt. En helemaal wanneer mensen er grof geld aan verdienen.

Wat overblijft, is dat de meeste mensen wel wat ruimte in en om hun hoofd kunnen gebruiken. Ik ook. Ik vind het in m’n tuin. Het kost me niets. Op handen en voeten ga ik door het gras, iedere dag een half uurtje, en trek zeer gewetensvol en geduldig de ereprijs er uit. Emmers vol.

Ik weet dat de Schepper het zo niet bedoeld heeft: een strak geschoren en onkruidvrij gazon is onnatuurlijk, een verleiding die de duivel ons voorhoudt om ons mee te vermoeien. Trouwens, het onderscheid tussen kruid en onkruid is van na de zondeval. Onkruid is zeer nuttig: het maakt een mens nederig en bescheiden. En het houdt je bezig.

Maar nu doet zich een probleem voor: ik begin aardig te ontstressen. We moeten nog verhuizen, maar daar gaan we wel wat moois van maken. M’n bibliotheek gaat voor de helft weg, en dat is een beetje zuur omdat er totaal geen markt is voor tweedehands theologie.

Maar aan de andere kant schept dat opruimen wel ruimte. Ook in m’n hoofd. Ik kan ontspannen zonder op m’n knieën over het gras te speuren naar weegbree, klaver en molsla. En het is alsof dat spul het doorheeft: het groeit tegen de klippen op.

Nu heb ik het volgende bedacht: in plaats van die dure cursus te gaan volgen, meldt u zich bij mij. Geheel gratis mag u uw hoofd leeg komen maken en mijn gft-bak vol. Ik kijk alleen maar toe. Een kop koffie kan er ook nog af. Met wat lekkers. U bent van de stress af. En ik van de ereprijs…


Egbert van der Weide