Datum: 30-06-2022 - 06:39

Hoe ist? Ja bèst! 'Com-petitie'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!


Hoe ist? Ja bèst! 'Com-petitie'.
Wat heerlijk om met dit mooie weer onbezorgd over je eigen boulevard te lopen. Het geeft toch een ander gevoel. Vroeger was het van hun, maar nu is het ook mooi van ons.

Al die winkels, waarvan we dachten dat we ze kwijt waren, zijn ineens weer terug. De Action is niet dood, hij leeft gelukkig voort, maar alleen een paar straten verderop. De Blokker en de Zeeman lachen weer vriendelijk naar het winkelende publiek, alsof ze nooit zijn weggeweest.

Ik geef toe dat het wel even wennen is. De Hoofdstraat is nu eenmaal geen Dorpsstraat, maar als we dat Kerkje aan het begin Wit verven, dan geeft dat vast heel snel een thuisgevoel. Lijkt me overigens een goed voorstel om als eerste te behandelen door de nieuw samen te stellen gemeenteraad.

Ik heb overigens wel medelijden met de nieuwe Gemeentesecretaris. Heb je eindelijk als eerste stuurman het commando over het ambtelijk apparaat, kan je meteen een koers uitzetten om je eigen functie weg te saneren. Hoe motiverend kan dat zijn?

De competitie tussen de twee gemeenten lijkt voorgoed voorbij en een samensmelting dichterbij dan ooit. Politieke partijen beraden zich suf over standpunten en proberen hun achterban achter de argumenten te krijgen. Petities vliegen over het internet, want op 6 juli moet er uiteindelijk een kogel door de kerk.

Zo’n petitie is overigens best grappig. Ik heb er één bekeken, maar werd er niet echt veel wijzer van. Moet ik nu tekenen omdat ik tegen de manier van besluitvorming ben of gewoon tegen de fusie? Ik heb het maar gelaten. Ik heb op 19 maart 2014 m’n stem uitgebracht en vertrouw volledig op ons democratisch systeem.

Ik geloof niet dat onze Noordwijkerhoutse cultuur ook maar enigszins zal worden aangetast door de aankomende fusie met Noordwijk noch dat de naam van de landkaart zal verdwijnen. Daarvoor zit het te diep verankerd in dat kleine stukje gelukkige aarde.

We gaan gewoon een nieuw tijdperk tegemoet, dat gebaseerd zal zijn op onze eeuwenlange tradities en normen en waarden.

Hoe is het? Ja bèst, toch hou ik stiekem wel van een beetje competitie.

RUUD