Datum: 17-09-2021 - 09:41

Column Egbert van der Weide: 'Passieweek'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

 

Column 12-04-2017: "Passieweek".
Nederland is, naar het schijnt, het passie-land bij uitstek. Nergens ter wereld worden op zo'n klein stukje aarde in zo korte tijd door zoveel koren zoveel passies uitgevoerd als hier. Er is door de eeuwen heen allerlei passiemuziek geschreven, maar die van Bach is onbetwist favoriet.

Amateurzangers kiezen voor zijn Johannespassion, professionele koren voeren met dito orkest en solisten zijn Mattheuspassion uit, en soms wagen muziekgezelschappen zich aan de minder bekende Lukaspassion. Er is door heel ons land wekenlang wel elke avond ergens een uitvoering van de muziek van de maestro te beluisteren.

Of het allemaal nog veel met de inhoud en de boodschap van de grote Johann Sebastian te maken heeft valt te betwijfelen. Zeker bij dat  koor waarvan ik las dat ze in 4 weken tijd minstens 25 keer de Mattheus uitvoeren. Dat kan niet goed zijn. Technisch misschien wel, maar inhoudelijk slaat het nergens meer op. Overdaad schaadt.

Dat dit koor geen maat weet te houden blijkt wel uit het feit dat ze zelfs op de avond van Eerste Paasdag sich nochmahls in Tränen niedersetzen. Overdrijven is ook een kunst. Niet het vele is goed, maar het goede is veel. Dat je de Veertigdagentijd in ere houdt is mooi, maar als het eenmaal Pasen is geworden moet je de knop omzetten en het feestlicht weer ontsteken.

Er is een mooi verhaal waarin Godfried Bomans vertelt hoe hij en zijn broertjes van het vasten een wedstrijd maakten. Een van de kinderen Bomans ging zover dat wanneer vader Bomans met tompoucen thuiskwam om het einde van de vasten te vieren, hij die vroom afwees en zo de versterving ten top voerde.

De reactie van de oude Bomans was niet mals: een draai om de oren kon hij krijgen. En opeten die tompouce. Alles heeft zijn tijd, riep de Prediker al. Er is en tijd om te vasten en het lijden te gedenken.

Maar met Pasen is het tijd om het leven te vieren. Dat u zich door het diep aangrijpende Erbarme dich laat ontroeren is mooi. Maar na Goede Vrijdag mag u daar gerust mee ophouden.

God heeft zich over u ontfermd. Het is Pasen.

 

EH van der Weide