Datum: 17-09-2021 - 08:08

Column Egbert van der Weide: 'Kriebels'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 05-04-2017: 'Kriebels'.
Wat een simpele helderblauwe lucht en een fris voorjaarszonnetje al niet vermogen! Zelfs de allerbooste witte mannetjes zijn er niet tegen bestand. De lente maakt betere mensen van ons. Niet dat we nu meteen allemaal veranderen in heiligen of engelen, maar licht en warmte vinden onweerstaanbaar hun weg naar ons hart.

Onze tuin lijkt wel door een explosie van geel te zijn getroffen, zo nadrukkelijk staan de narcissen daar te bloeien. Onze hond, normaal gesproken van een premature bedaagdheid die helemaal niet past bij zijn leeftijd, kwispelt uitgelatenere dan anders wanneer ik hem in de vroeg ochtend van de eerste aprilzondag uitlaat.

In het kader van het Kobusouderschap is hij deeltijds bij onze dochter en deeltijds bij mij. Ik zeg bij mij en niet: bij ons. Mijn vrouw heeft ten aanzien van de hond een gedoogstatus met een heus gedoogakkoord. Het onze houdt het al een stuk langer uit dan dat van Wilders en Rutte, destijds. Over onze hond kan niemand struikelen. Hij zoekt zelf ook geen ruzie.

Honden die dat wel doen gaat hij heel verstandig uit de weg. Op deze lentedag huppelt hij zowaar een heel eind voor mij uit, zich niet bewust van de dreiging die er hangt boven deze mooie groenstrook tussen de Herenweg en de tennisvelden. Wat hem betreft blijft dit altijd zoals het is. Wat mij betreft ook, trouwens.

Voor een tegemoetkomende fietser-met-hond houd ik hem even vast, en weg is hij weer. Een wandelende dame maakt een vriendelijk praatje. Met een hondenbezitster die ik een eindje verderop tegenkom, sta ik te turen naar de populieren langs het pad, waarin maar liefst twee bonte spechten zeer luid laten horen dat zij er ook nog zijn.

Koolmezen maken de herrie die ze graag in het voorjaar maken, puttertjes dansen achter elkaar aan door de lucht, her en der de eerste vroege vlinders. En ik vraag me af of de grote mannen van deze wereld, de Erdogans en Truimps en Poetins wellicht niet ergens achter hun paleizen zo’n licht en luchtig lente-ommetje kunnen maken.

Ze mogen er Kobus wel voor lenen. Want geloof me, alles ziet er anders uit op een dag als deze!

EH van der Weide