Datum: 17-09-2021 - 09:25

Column Egbert van der Weide: 'Advies'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 29-03-2017: 'Advies'.
Het is nog spannend wie het eerst belt: de regeringsverkenner of de KNVB. Aan beide bied ik mijn diensten aan. Ik heb alleen aan woensdagmiddagvoetbal gedaan en met pover resultaat, maar dat lijkt me geen bezwaar. Blind heeft wèl gevoetbald, en kijk wat er van komt. Dhr. Decosseau mag me bellen...

Maar als Edith eerder is, vrees ik dat ik hem nee moet verkopen. Al is de vrees dat er niemand belt groter. Ik zeg het zo vaak: als men het mij nou vroeg… Maar men laat dat na, gek genoeg. Daarom hier ongevraagd mijn advies aan de nieuwe regering.

Als ik mij in de regels van het voetbal heb verdiept, kom ik ook met een advies aan de nieuwe bondscoach. Dat er een nieuwe moet komen, is na Bulgarije wel duidelijk. Een nieuwe regering komt er sowieso. Laat zij haar voordeel hiermee doen. Ik hoef er niets voor te hebben, geen moeite, graag gedaan.

Het is vrij simpel: de uitkomst van het regeerakkoord kunnen we wel invullen. Het gaat over dingen die met geld te koop zijn. Meer asfalt, meer huizen, meer onderwijs, meer zorg, meer veiligheid. Van andere dingen willen we minder: geweld, overlast, belastingen.

Het uitgangspunt van het regeerakkoord is: hoe houden we de burgers tevreden; de houdbaarheid ervan reikt tot de volgende verkiezingen, de uitwerking wordt door geld bepaald. Ik ben dus bang dat in het toekomstige regeerakkoord opnieuw de bezieling ontbreekt, de visie, het waarom achter alle keuzes.

Ooit zei een SGP-Tweede Kamerlid over Troonrede en Miljoenennota: ‘het heeft de diepgang van een bankbiljet’. Dat was in het jaar 2000. Veel veranderd is er niet. Wil je werkelijk wat betekenen voor de burgers, wil je hun boosheid begrijpen en hun ontevredenheid ombuigen in welwillendheid, dan moet je dieper vragen.

Welke angst zit er achter die boosheid en ontevredenheid, wat is er te doen aan het achterdocht en wantrouwen? Wat voor land willen we zijn? Wat voor samenleving hebben we voor ogen, en hoe komen we daar?

Wat bezielt ons, wat verbindt ons? Zoiets zal ik zeggen, als Schippers belt. Trouwens, de bondscoach kan er ook alvast zijn voordeel mee doen: willen we meer of minder teamgeest? Méér, méér!

EH van der Weide