Datum: 17-09-2021 - 10:13

Hoe ist? Ja bèst! 'Kopje Thee'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Kopje Thee'.
De scherpe geur van rottend blad dringt zich op als ik het vervallen gebouwtje nader. Waar eens patiënten hoopten op herstel, zwaait nu de natuur de scepter. Het gerafelde zeildoek biedt al lang geen bescherming meer tegen de regen en nog even en dan valt zelfs het hout waarmee de ramen en deuren zijn dichtgetimmerd uit de sponningen.

Het Pesthuis doet z’n naam inmiddels alle eer aan. Rottende luifelbalken, gevelverkleuringen en vreemde uitstulpingen verhullen de monumentale architectuur. Het gebouwtje is ziek; heel ziek zelfs en heeft dringend verzorging nodig.

Mentaal zit het ook niet helemaal lekker in elkaar. Het gebouwtje hoort stemmen in z’n hoofd. Iedere avond als de duisternis valt, spreken de geesten uit het verleden en onheilspellende geluiden houden mensen ver uit de buurt. De eenzaamheid valt zwaar als het wordt nagewezen als Spookhuis.

Dit verdient het Pesthuis niet, want het is immers met de beste bedoelingen gebouwd. Een veilig onderkomen voor zieken, waar de gezonde zeelucht bijdroeg aan een draagzaam leven.

Gelukkig is het leed bijna geleden. Plannen worden gesmeed om het gebouwtje te adopteren en een nieuwe bestemming te geven in een geheel nieuwe omgeving. Een complete make-over tot Theehuis staat het binnenkort te wachten.

En daar moest ik toch even over nadenken. Een Theehuis? Ja, alles beter dan wat het nu is, maar een Theehuis? Bij de gedachte spookt er onmiddellijk van alles door m’n hoofd. VVSB is kampioen geworden en waar gaan we het vieren? Om de Kermisweek goed in te wijden beginnen we met een kop lekkere sterke thee in het Theehuis? Vrijgezellenavond? Geen discussie, op naar het Theehuis.

Nu heb ik zelf nogal de pest aan thee en schiet daarom m’n voorstellingsvermogen te kort, maar een Theehuis? Ik was er zelf nooit opgekomen. Desalniettemin ben ik wel blij dat er iets gaat gebeuren, want het sinistere wat het gebouwtje nu uitstraalt, mag ook niet langer duren.

Maar een Theehuis? We zijn wel Noordwijkerhouters en nog lang geen Noordwijkers hoor!

Hoe is het? Ja bèst, misschien toch maar eens een kopje thee proberen.

RUUD

Foto's BON.