Datum: 17-09-2021 - 08:36

Hoe ist? Ja bèst! 'Valentijn'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Valentijn'.
Afgelopen week was het Valentijn. De dag dat je je liefde kenbaar maakt aan onbereikbare liefdes of juist voor de liefde waarmee je je leven mag delen. Het is ook de dag waarop de rozen over de toonbank vliegen en de restaurants alleen nog maar tafels voor twee hebben.

Mijn dag was deze keer een beetje anders. Mijn liefde had me verteld dat ik de gehele dag vrij moest houden voor een speciale verrassing. De dag begon met een ontbijtje van hartjesbrood en daarna zijn we in de auto gestapt voor een reis naar het verleden.

We hebben de plek bezocht waar onze liefde ooit is begonnen, het huis waar we voor het eerst hebben samengewoond, geluncht in de plaats waar onze eerste date hebben gehad en een wijntje gedronken in het hotel waar we onze bruiloft hebben gevierd.

Na zo’n 400 kilometer met vele gelukkige en vrolijke herinneringen, zijn we geëindigd in het hier en nu. Het dorpje waar we ons zo thuis voelen. Zo’n reis doet je beseffen dat dingen vroeger anders waren, maar niet altijd per se beter. Veranderingen in het leven zijn nu eenmaal een constante factor en je eigen geluk wordt bepaald door hoe je er zelf mee omgaat.

Zo is het misschien ook wel gesteld met de winkels in het straatbeeld. Het is een economische wet dat wanneer je winkel of bedrijf niet rendabel is, het een kwestie van tijd is voordat je het moet opgeven. Of andersom beredeneerd: wanneer je bedrijfsruimte te krap wordt en je elders verder kunt groeien, dan ga je verhuizen. Als je eigen huis te klein wordt,  dan ga je toch ook op zoek naar iets groters of als het te groot wordt naar iets kleiners.

Ik zou het erger vinden als hier de kroegen zouden sluiten, er geen carnaval meer zou worden gevierd, VVSB zou verhuizen, BON zou stoppen, de Kermisweek nog maar 1 dag was, het Corso uit droogbloemen zou bestaan, er geen tonnen meer waren om op te knuppelen en de witte Kerk blauw geschilderd was. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden van alles dat bepalend is voor onze rijke cultuur.

Winkels zijn er overal, maar die unieke cultuur vindje alleen binnen onze gemeentegrenzen.

Hoe is het? Ja bèst, nog even snel een boodschapje doen nu het nog kan....

RUUD