Datum: 27-09-2021 - 23:26

Column Egbert van der Weide: 'Boze mensen'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 15-02-2017: 'Boze mensen'.
Boze witte mannen kennen we allemaal. Hun boosheid delen we, de een iets genuanceerder dan de ander. Wat je er aan kunt doen? Ga stemmen op 15 maart. Ons politieke stelsel is niet ideaal, maar al het andere is erger. Stemmen dus.

En dan niet op kandidaten die in boosheid blijven steken. Daar heb je niks aan. Zoek er een die verder kijkt. En hoop maar dat hij of zij het beter doet. Maar er is ook boosheid waar u en ik zelf wat aan kunnen. Blanke boosheid van beiderlei kunnen in het gemoedelijke Noordwijkerhout.

Voorbeeld 1:
Je wandelt rustig over het paadje achter de voetbal. Luid roepend wil een mountainbiker je passeren, en hoewel je netjes opzij stapt scheldt hij je verrot omdat je daar loopt. Ik mag daar lopen. Hij mag daar niet fietsen. Maar met z’n lange tenen is hij al te ver bij mij vandaan gefietst om daarover in discussie te gaan. Trouwens, toch zinloos.

Voorbeeld 2:
Je loopt met je aangelijnde hond op het Bavoterrein. Iemand maakt je op niet mis te verstane wijze, aan de hand van allerlei ernstige ziektes duidelijk dat je op moet donderen want zijn hond (die losloopt) is vals. Let wel: de zijne is vals, de mijne heet Kobus. Ik bedoel: Kobus! – da’s geen hond maar een levende knuffel.

Voorbeeld 3:
Een heetgebakerde vrouw rijdt veel te hard de Dorpsstraat in met haar bolide. Er loopt een oudere dame met haar rollator blijkbaar in de weg. ‘Opzouten oma!’, roept de chauffeuse boos, en alsof dat nog niet duidelijk genoeg is drukt ze de claxon in.

Ik hoor de oude dame zachtjes maar dapper zeggen ‘ik ben je oma niet en ik blijf hier lopen’- waartoe ze het volste recht heeft, want de Dorpsstraat c.a. is een woonerf. In een woonerf, zeggen de regels, ‘hebben de verblijfsfunctie (lopen, spelen, ontmoeten enzovoorts) prioriteit boven de verkeersfunctie van de weg.

Je mag er alleen stapvoets rijden (maximaal 15 km per uur - hetgeen ik voor stapvoets nog een redelijk hoog tempo vindt. Maar los daarvan, en zelfs los van wie er gelijk heeft: waarom zo onbeschoft? Waarom zo boos?

EH van der Weide