Datum: 28-09-2021 - 00:03

Column Egbert van der Weide: 'Excellentie'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 31-01-2017: 'Excellentie'.
- tenminste, zo spreek ik u maar aan. In mijn jeugd durfden alleen cabaretiers ministers aan te spreken met Joop of Barend. Nu doet iedereen alsof-t-ie met ze geknikkerd heeft. Het lijkt mij voor iemand die leiding moet geven beter dat hij afstand bewaart. Ik houd zelf ook liever wat afstand tot u als premier. Uit respect. Excellentie dus.

Laat me beginnen te zeggen dat ik u hoog heb. U lijkt me een harde werker met hart voor het ambt dat u bekleedt, voor dit land en voor de mensen die er wonen. Ik lees uw brief aan alle Nederlanders als een welgemeend pleidooi voor meer samenhang. Dat hier de staatsman en de politicus-in-verkiezingstijd onder één hoedje spelen, vind ik geen punt.

Ik twijfel niet aan uw integriteit. Dat u met deze brief een ethisch appèl op ons allemaal doet waardeer ik. Maar ergens wringt er iets. We zijn de laatste decennia als burgers erg aan onszelf overgeleverd. Daarbij zijn we blootgesteld aan de ijskoude wind van de vrije markt.

In het vacuüm dat een zich terugtrekkende overheid en een afbrokkelende kerk hebben nagelaten, blijft als norm en uitgangspunt alleen ons eigen ik maar over. Geld is het leidende principe. Verbindende verhalen, idealen of een moreel kompas zijn er niet meer.

Ik kan me vergissen, maar het lijkt me dat uw partij een groot aandeel in dit proces heeft gehad. De uitkomst is helder: ieder doet wat goed is in eigen ogen. Zo wordt het ons voorgehouden en voorgedaan. Op de vraag ‘wat is normaal’ heeft ieder zijn eigen antwoord. Het lijkt me de hoogst haalbare vorm van liberalisme.

Maar ik lees in uw brief tussen de regels door dat u er zelf niet blij mee bent… Ik wil niet vroom lijken, en ik wil al helemaal niet de kerk terug als Moreel Gezag. Dat recht heeft ze verspeeld, haar past bescheidenheid. Maar misschien mag ik u helpen bij de zoektocht naar wat normaal is tussen mensen onderling.

Neem me niet kwalijk dat ik als gelovig christen u een paar woorden uit de Bijbel aanreik, en over uw hoofd heen aan alle mensen van goede wil. ‘Behandel anderen zoals je zou willen dat ze jullie behandelen.’ We zetten alleen die paar woorden op 7.720.787 strookjes, voor elke brievenbus in Nederland één. Ik help u met bezorgen.

EH van der Weide