Datum: 27-09-2021 - 23:49

Column Egbert van der Weide: 'Zielig'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 24-01-2017: 'Zielig'.
Ik heb geleerd en zelf aan den lijven ondervonden dat medelijden niet helpt. Dat mensen je beklagen is even lekker, maar meer ook niet. Je blijft een beetje Calimero, wanneer je niet uit je zielige staat weet te geraken. Meeleven, dat iemand aan je denkt, iets troostends of bemoedigends zegt, kortom: iets dat je verder helpt, daar heb je meer aan.

Want het ligt niet lekker, in een bed van medelijden. Er zijn wel dingen die ik heel erg zielig vind. Het is al een tijdje geleden dat Kim Kardashian in een Parijs appartementje beroofd werd van wat goud en juwelen. Een beklagenswaardige vrouw. Ze is realityster. Dat lijkt me geen vaste aanstelling.

Je bent denk ik een soort zzp’er. Geen pensioenopbouw, geen arbeidsongeschiktheids- verzekering. Een ongewis bestaan. En wanneer dan hetgeen je met je zuurverdiende centjes hebt gekocht door onverlaten wordt gejat, dan ben je zielig.

Het was ook niet zo maar een kettinkje en een ringetje waarvan ze werd beroofd – nee, de boeven gingen ervandoor met een buit ter waarde van 9 miljoen euro. De onbekeerde helft van mijn boze hart vraagt zich af waarom iemand in hemelsnaam voor 9 miljoen euro aan sieraden moet hebben en die dan meeneemt voor een weekendje Parijs.

Ook ben ik benieuwd hoeveel ze thuis nog heeft liggen. Maar mijn rechtvaardige helft zegt: Gij zult niet stelen, ook niet van de rijken. Want een beetje sneu blijft het. En het wordt nog zieliger: normaal lukt het niet om gestolen juwelen van die waarde te verkopen. Ze zijn bekend en vroeg of laat zouden ze wel weer opduiken.

Maar nee, wat blijkt: het goud is omgesmolten en de steentjes bijgeslepen of anderszins onherkenbaar gemaakt. Voorgoed spoorloos. Ik weet niet of mw. Kardashian goed verzekerd is. Ik weet ook niet of ze een strenge vader heeft, zo eentje die zegt ‘ben jij gek met 9 miljoen aan je lijf een weekendje stappen!

Neem een krantenwijk en zie maar dat je het terugverdient!’ Ik denk zomaar dat haar vader haar ook zielig vindt en dat ze allang nieuwe glimmertjes heeft. Maar wat leert ze ervan? Niets. Dat vind ik pas echt heel zielig.

EH van der Weide