Column Egbert van der Weide: 'Pride and glory '.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 11-01-2017: 'Pride and glory'.
Ik heb de preken die ik in de loop der jaren heb gemaakt en gehouden, allemaal netjes bewaard. De eerste dateert van oktober 1983. U snapt dat het sinds die tijd is uitgegroeid tot een bijna oneerbiedige hoeveelheid papier en inkt.

Preken voor de zondagmorgendiensten en voor de zondagavond- of middagdiensten (die destijds nog volop in de mode waren). Preken voor doordeweekse diensten en voor feestdagen. Preken voor kerstnachten en oudejaarsavonden.

Voor vespers, ochtend-middag-of-avondgebeden, wijdingen en vieringen. Preken voor trouwdiensten en voor rouwdiensten. Aanvankelijk met de hand geschreven, soms losse notities of schetsen maar meestal de hele tekst.

Later uitgetypt met het befaamde één-vingersysteem dat bij predikanten van mijn generatie in de mode was. En nog weer later gemaakt op een tekstverwerker, met meer vingers en op groteresnelheid.

Mijn bewaarsysteem is vanaf het moment dat de pc verscheen in huize Van der Weide dubbel: op datum in de pc (op floppy’s, diskettes en een heuse reserve harde schijf) en op Bijbeltekst in ordners.

Voor ik een preek inbind, noteer ik de gegevens in een schriftje dat ook al dateert uit 1983. Een beetje dubbelop zult u zeggen. Maar ik vind het wel handig zo. Alleen loop ik wat achter met het inbinden. Omdat ik momenteel niet werk, loop ik die achterstand gestadig in.

Er staan nu bijna 40 mappen met preken. Wanneer het inbinden klaar is, weet ik precies hoeveel preken ik gemaakt en gehouden heb. Dat getal vertegenwoordigt dan de trotse vrucht van 33 jaar noeste arbeid.

Maar nu komt het: hoelang kan ik die mappen nog bewaren? Is er plaats voor, in een eventuele nieuwe woonstee? Over wat er uiteindelijk mee gebeuren gaat koester ik geen enkele illusie. Ik was ooit druk doende een stapeltje in te binden, toen onze oudste zoon binnenkwam.

Hij vroeg wat ik deed en ik liet hem trots zien hoe ingenieus mijn prekenbewaarsysteem was. Hij keek me meewarig aan en vroeg omineus: wat denk je dat wij met die preken gaan doen als jij er niet meer bent?

EH van der Weide