Datum: 28-09-2021 - 01:11

Hoe ist? Ja bèst! 'Integratie'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Integratie'.

Het schijnt dat we binnenkort een verregaande integratie tegemoet kunnen zien. Noordwijk en Noordwijkerhout gaan een kamer delen en later misschien zelfs het bed. De verloving is afgelopen week aangekondigd en de pers is er bovenop gesprongen.

Er zullen best wel goede redenen zijn voor dit aanstaande verstandshuwelijk, maar die heb ik niet echt uit de nieuwjaarstoespraak kunnen halen. Zelfs na zeven keer lezen, raakte ik verdwaald in clusters, ruimtelijke domeinen, stuwmeren, politieke krachtenvelden, samenlevingsvisie, omgevingsvisies en -wetten, samenwerkingsverband HLT en gemeentehorizonnen.

De motivering is ongetwijfeld met een 'goed hart' uitgelegd, maar is bij mij niet aangekomen. Ik heb niets gelezen over onze eigen cultuur, gemeenschapszin, veiligheid, saamhorigheid of voordelen die het ons in het dagelijkse leven zou kunnen brengen.

De Burgemeester van Noordwijk heeft zijn visie op de verloving wel heel erg duidelijk gegeven toen hij Claudia de Breij citeerde tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. De kamer en het bed die straks gedeeld gaan worden, bevinden zich in het huis van de toekomstige kostwinner.

Maar Gerrit, om met Claudia de Breij te spreken, als jij vraagt:

Mag ik dan bij jou schuilen,
Als het nergens anders kan?
En als ik moet huilen,
Droog jij m’n tranen dan?
Want als ik bij jou mag,
Mag jij altijd bij mij.
Kom wanneer je wilt,
‘k hou een kamer voor je vrij.

Ik ben niet per se tegen een samensmelting, maar eerst een poosje samenwonen lijkt me in dit geval geen kwaad te kunnen. Het landelijke echtscheidingspercentage ligt inmiddels op 39%, dus ‘bezint eer ge begint’, zou ik op dit toekomstige huwelijk van toepassing willen verklaren.

Uiteindelijk is het een voorgenomen huwelijk tussen een badplaats en een landbouwgemeente, gemanicuurde nagels en eeltige handen, wijn liefhebbers en bierdrinkers, receptiegangers en feestvierders, sky boxen en vurige voetbalsupporters.

Zie je het al voor je? Aan de ene kant supporters die roepen: “Hup VVSB geef ons een reden tot juichen.” En aan de andere kant een swingende meute die vrolijk lalt: “en wie niet zingt, die is een vis…”.

Hoe is het? Ja bèst, even een visje halen in ons Dorp

RUUD