Datum: 17-09-2021 - 09:33

Column Egbert van der Weide: 'Stoelendans'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 14-12-2016: 'Stoelendans'.
Ik heb een nieuwe stoel. Nou ja, stoel: zeg maar gerust zetel. Het is een werkelijk supersonische elektrische relaxfauteuil met allerlei kiep-, wip- en kantelfuncties. Op maat gemaakt. Cadeautje van mijn vrouw, die mij met m’n pijnlijke ledematen graag lekker ziet zitten.

Haar opzet is gelukt. De ultieme zitbeleving. Ik vind ‘m er ook mooi uit zien. Helderblauw leer, stalen poten. Hij kan draaien: ik kan naar de straat kijken of naar de tuin, of halverwege het draaien stoppen om tv te kijken. Onze kinderen vonden het net een tandartsstoel.

En inderdaad, helemaal achterover liggend heb ik wel een beetje de neiging Psalm 81: 12 in de oude berijming aan te heffen: ‘Opent uwen mond…’ Toch heb ik zelf bij die stoel andere associaties. Hij doet mij denken aan die 150 blauwe leren stoelen in de Tweede Kamer.

Nog even, en er brandt om die stoelen weer een geweldige strijd los. Een regelrechte stoelendans: het aantal lijsten groeit de pan uit, en dat maal het aantal kandidaten per lijst maakt het behalen van zo’n stoel tot een welhaast onhaalbare zaak. Nu heb ik daar, heerlijk relaxend in mijn eigen zetel, iets op bedacht.

De komende jaren vindt er een grootscheepse verbouwing plaats van het Binnenhofcomplex. Daartoe is deze zomer besloten: een verbouwing in één keer, die 475 miljoen kost. Er zullen vast mensen zijn die, niet gehinderd door enige kennis, schande roepen van dat bedrag. Maar zulk geroeptoeter is mij te goedkoop.

Ik zou eigenlijk willen voorstellen de kosten nog wat op te voeren en ook de vergaderzaal van het parlement aan te pakken. Die 150 stoelen is lang niet genoeg. Afgaande op de gemiddelde standpunten van al die kieslijsten en partijen, is het tijd om ruimte te maken voor om en nabij 13.000.000 stoelen, zijnde bij benadering het aantal kiesgerechtigden op 15 maart a.s.

We stemmen allemaal het liefst op onszelf. Het lijkt me de ultieme democratie: iedereen z’n eigen partij, alle 13 miljoen Nederlanders in de Kamer! Ik heb ook een naam bedacht voor al die lijsten: Stem Toch Op Mezelf. Kies STOM!

EH van der Weide