Datum: 14-08-2020 - 19:24

Column Egbert van der Weide: 'Ep zappt'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 23-11-2016: 'Ep zappt'.
Omdat ik al een tijdje uit de running ben, heb ik meer tijd tot mijn beschikking. De combinatie tussen pijn, vermoeidheid en bijwerking van medicijnen maakt dat lezen me niet goed af gaat. Dus kijk ik televisie. Het liefst naar iets waar ik niet bij na hoef te denken. De laatste trends in huis-, tuin- en keukentrends trekken in een aangenaam tempo voorbij.

Zonder dat er iets beklijft, gelukkig. Kookprogramma’s sla ik over. Dat is nog een hele toer: wat zijn dat er veel zeg. Iedereen staat tegenwoordig voor de camera’s te koken. Om niet achter te blijven, zal ik binnenkort een column volschrijven met recepten. Wie weet ontdekt men mij.

Al zappend kwam er een programma voorbij met de omineuze titel ‘Get the f*ck out of my house.’ Het lijkt mij (na Big Brother en meer van dat soort ongein) een nieuw dieptepunt op de vaderlandse beeldbuis. Honderd mensen in één huis, een pot met geld waar van alles uit- en ingaat, en dan maar proberen elkaar de tent uit te vechten.

De rest van de pot is voor de laatste die overblijft. Alle middelen  worden aangewend: er wordt gepest, geroddeld, geïntimideerd, samengespannen en genegeerd dat het een lust heeft. Geloof mij: er is geen kunst aan om 100 mensen als in een centrifuge met middelpuntvliedende kracht uit elkaar te spelen. Dat is zo gepiept.

De geschiedenis van de mensheid kan onder één noemer worden begrepen: de ene mens die tegen de andere roept ‘get the f*ck out of my world.’ De redenen om elkaar de tent uit te vechten liggen voor het oprapen. Je hoofd/neus/taal/religie/geaardheid/huiskleur/overtuiging staat mij niet aan.

Wat er voor vernieuwends aan dit programma is snap ik niet. Ik heb een beter voorstel aan RTL 5. Begin het programma opnieuw. Dezelfde 100 mensen in hetzelfde huis. Maar nu heet het: ‘Stay the f*ck together. ’Want ik begrijp dat zo’n titel moet blijven haken.

En de opdracht is: al die 100 mensen krijgen allemaal € 10.000 wanneer ze het 100 dagen samen volhouden. Maar zodra er ook maar één iemand wordt weggepest, krijgt niemand iets. Ik zal ademloos kijken. En niet wegzappen. Dat deed ik eerlijk gezegd nu wel…

EH van der Weide