Datum: 17-09-2021 - 10:04

Column Egbert van der Weide: 'Daarom'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 16-11-2016: 'Daarom'.
Dit keer klopt het wel, dat mijn naam bij de erediensten staat vermeld. Komende zondag hijs ik mij in mijn toga. Voor het eerst sinds 3 maanden sta ik daar weer, vóór in de Witte Kerk. Niet omdat het zo geweldig goed met me gaat. Het gaat eigenlijk helemaal niet goed.

Gelukkig sta ik daar niet alleen: het wordt een ‘mis met twee heren’. Collega Ad doet de preek, en dat scheelt een hoop. Maar ik sta daar om dat andere gedeelte van de dienst. Het is de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Christus Koning, heet die dag. Het Protestantse Allerzielen.

We noemen de namen van de 8 mensen uit ons midden die in het afgelopen jaar gestorven zijn. Ik heb ze alle 8 goed gekend. Hun familie en vrienden kwam ik tegen, en zij zijn uitgenodigd voor deze dienst. Anderen gedenken we, eerder gestorven, elders overleden. Hun namen klinken mee.

Als op geen enkele andere zondag beseffen we hoe kwetsbaar we zijn. Veel te kleine mensen in een veel te grote wereld. Hoe doe je dat, mens-zijn in het aangezicht van de dood? Hoe kun leven met verdriet en zorg? Hoe houd je dat vol? Daar gaat het om in het geloof.

Vraag aan een willekeurige voorbijganger waarover het gaat in kerk en geloof en Bijbel, en hij zal zeggen ’over God’. Dat is bijna goed – maar niet helemaal. Het gaat God om mensen. Dat is mijn vaste overtuiging. Dat beweegt mij, in het werk dat ik jammer genoeg steeds minder kan doen. Daarom wil ik er komende zondag toch maar zijn.

Zoveel mensen zijn zichzelf kwijtgeraakt. Ze leven met het gevoel dat zij er niet toe doen. Slimme politici beloven van alles en worden grif geloofd – maar u denkt toch niet dat Trump puur uit liefdadigheid president wilde worden? Zoveel mensen zullen opnieuw bedrogen uitkomen en nog cynischer worden.

In die wildernis van een wereld weet ik niks beters dan dat we elkaar proberen te helpen en samen schuilen op plaatsen van geloof en hoop en liefde. Daar oefenen we barmhartigheid. Het is het enige antwoord op alle vragen van deze tijd.

Afgelopen zondag kreeg ik een bloemengroet vanuit de Maartensparochie, ter gelegenheid van het afsluiten van het jaar van barmhartigheid. ‘Maar met barmhartigheid gaan we gewoon door!’, riep de bloemenbrengster. En zo is het. En dáárom ga ik zondag voor.

EH van der Weide