Datum: 28-09-2021 - 00:24

Hoe ist? Ja bèst! 'Prinsheerlijk'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Prinsheerlijk'.
Ze hebben het allemaal niet cadeau gekregen, maar de carnalvalsprinsen met hun hofhoudingen staan weer klaar om ons voor te gaan in het carnaval van 2017. De nieuwe vorstenhuizen zijn gekozen en van de oude is waardig afscheid genomen.

Best grappig dat in ons kleine Noordwijkerhoutse rijkje zoveel blauw bloed door de aderen stroomt en dat de prinsen onderling het best met elkaar kunnen vinden. Feest verbroedert, verschillen verbleken en de horeca vaart er prinsheerlijk wel bij.

Dat laatste kun je trouwens niet altijd stellen. Het Sinterklaasfeest is tegenwoordig een bron van discussie over tegenstellingen. Gekleurde meningen worden massaal en luidruchtig via de sociale media geuit, de politiek graaft zich in en talkshows behalen hoge kijkcijfers. De landelijk Sint zit nog steeds prinsheerlijk op z’n paard maar veiligheidsdiensten draaien overuren om dit feestje vreedzaam te kunnen laten verlopen.

Ik zit te bedenken hoe de Amerikaanse bevolking volgend jaar hun Thanksgiving gaat vieren. Dat feest is bedoeld om dankbaarheid te uiten voor alle het goede dat hen ten deel is gevallen. Ik vermoed dat veel kalkoenen zwijgend in twee helften worden aangesneden. Ik heb zelden zo’n verdeelde natie gezien.

Gelukkig zijn bij ons de verkiezingen van de nieuwe Prinsen ordentelijk verlopen. De verkiezingsstrijd was heftig, maar er werd niet met modder gegooid. Hoogstens moesten de kandidaten er prinselijk door heen banjeren, maar het respect voor elkaar bleef altijd groot en excuses hoefden er niet te worden gemaakt.

Een lichtpuntje voor volgend jaar is dat Prins Wilfred er nog een jaartje aan vast heeft geplakt. Deze vorstelijke leeuw blijft VVSB nog ten minste een jaar trouw en dat biedt perspectief op nog vele mooie stunts. Wedden dat Volendam alles behalve prinsheerlijk uitziet naar dit beker treffen?

Inmiddels zijn in ons dorp de plantenbakken weer vervangen door de feestverlichting. Het teken dat we dat de laatste weken van het jaar zijn ingaan. Schoenen worden gezet, cadeautjes gekocht, kerstbomen opgetuigd, oliebollen gebakken en vuurwerk uitgezocht. Kortom prinsheerlijk in ons eigen stulpje en de wereldproblemen ver weg.

Hoe is het? Ja bèst, gewoon even feest zonder gezeur.