Datum: 17-09-2021 - 08:52

Column Egbert vd Weide: 'Mr. of mrs. Mud?'

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 26-10-2016: 'Valt er wat te vieren?'.
In menig opzicht zijn de Verenigde Staten van Amerika ons voorland. Wat daar speelt, komt met enige vertraging altijd onze kant op. Hoogbouw, 8-baanssnelwegen, pretparken, supermarkten en fastfood. Maar ook: ongebreideld kapitalisme, de invloed van geld en commercie en de verwaarlozing van de publieke ruimte. En dat alles verpakt in de droomfabriek van Hollywood.

De wereld gaat al meer lijken op een Amerikaanse televisieserie. Neem nou de verkiezingen. Die in Amerika gaan, naar mijn mening, nergens over. Of ze gaan over van alles en nog wat, behalve over politiek. Meer vies dan visie. Trump en Clinton hebben zoveel emmers modder over elkaar uitgegooid dat ze steeds meer op elkaar zijn gaan lijken.

De Amerikanen moeten kiezen tussen weinig en haast niets. En dat in een samenleving waar de kloof tussen de superrijken en de allerarmsten onoverbrugbaar is geworden. In die kloof is, net als bij ons, de middenklasse kopje onder gegaan. Buschauffeurs, postbodes, winkelpersoneel, arbeiders, onderwijzeressen, ambtenaren, politieagenten, bankbedienden. Zij droegen de maatschappij.

Met hen en met hun belangen is op een ontstellende manier blufpoker gespeeld. Dat kostte miljarden, en zij hebben de rekening betaald. Cynisme is daarvan de oogst. U weet toch wat een cynicus is? Dat is iemand die van alles de prijs weet maar van niks de waarde. Dat schreef Oscar Wilde in een van zijn toneelstukken, meer dan een eeuw geleden.

Een ander citaat, uit hetzelfde stuk: ‘er zijn in de wereld maar twee tragedies. De ene is dat je niet krijgt wat je wilt. De ander is dat je het krijgt.’ De een heeft alles, de ander niets, maar ze zijn geen van beide gelukkig. En het ergste is: ze kunnen dat niet delen met elkaar.

Ik beklaag de Amerikanen. Ze moeten kiezen uit 2 kwaden, die geen van beide weten te verbinden. ‘God bless America’, roepen ze allebei bezwerend. Ik waag het te betwijfelen. Tegelijk ik houd m’n hart vast: straks gaan onze politici op verkiezingstournee. God bless, zucht ik zachtjes…

EH van der Weide