Datum: 17-09-2021 - 09:11

Column Egbert vd Weide: 'Valt er wat te vieren?'

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 26-10-2016: 'Valt er wat te vieren?'.
Afgelopen zondag is het Lutherjaar begonnen. Ik weet dat daar weinig Noordwijkerhoutse harten sneller van gaan kloppen, maar toch. Er scheiden ons nu nog 363 dagen van de 500e verjaardag van de Hervorming.

Op 31 oktober 1517 timmerde de monnik-theoloog Maarten Luther de bezwaren die hij had tegen de kerk van zijn dagen, verwoord in 95 stellingen, aan de deur van slotkapel in Wittenberg. Uit de maatregelen die zo’n 50 jaar later het Concilie van Trente nam, valt af te leiden dat zijn bezwaren hout sneden.

Die maatregelen kwamen te laat: er was een godsdienststrijd zonder weerga ontketend waarbij de partijen niet voor elkaar onderdeden in felheid. Tegenover de protestantse martelaar Jan de Bakker, die in 1525 in Den Haag werd gewurgd, verbrand en opgeblazen, brengen Rooms-katholieken de 19 martelaren van Gorcum in het geweer.

Voor je het weet ben je 500 jaar verdeeldheid verder. Ik voel er alleen niet veel voor om dat triomfantelijk te vieren. Wat valt er voor vreugde te ontlenen aan een kerkscheuring? Helemaal wanneer je bedenkt dat Luther een hervorming binnen de kerk probeerde te bewerkstelligen – hij wilde helemaal geen andere kerk stichten.

Maar het verging hem als zoveel andere klokkenluiders: de curie schoot in een kramp, de paus excommuniceerde Luther en sprak de banvloek over hem uit. Daarbij was Luther zelf ook niet mals. Een scheiding die al 5 eeuwen duurt, vlak je natuurlijk niet uit door te zeggen ‘dat dat allemaal anders had gekund’.

Toch kan de aanloop naar die herdenking zinnig zijn: laten we een jaarlang nadenken over die verdeeldheid. Protestanten geef ik deze vraag mee: wat houdt ons tegen op de weg naar eenheid met onze Rooms-katholieke broeders en zusters?

Voor de Rooms-katholieken heb ik ook een vraag: wordt het geen tijd de banvloek over Luther (en over zijn volgelingen tot vandaag de dag aan toe) te herroepen? Officieel ziet men ons nog altijd als ketters.

Gelukkig hoeven we hier in Noordwijkerhout niet op de antwoorden te wachten. We gaan gewoon verder met wat we toch al deden: elkaar zoeken, de verbondenheid vieren.

EH van der Weide