Datum: 17-09-2021 - 09:59

Column Egbert van der Weide: 'Geen haar op mijn hoofd'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 26-10-2016: 'Geen haar op mijn hoofd'.
Kaalheid is voor een groot deel genetisch bepaald. Ik heb een fraaie foto van mijn overgrootouders (opa en opoe Stam, om precies te zijn), waarop mijn opa met een kaal hoofd en een nochtans glunderende blik ons aanstaart. Opoe kijkt al net zo gelukkig. Voor haar is dat kale hoofd blijkbaar ook geen dingetje.

Haar 5 zoons, mijn oudooms, zijn ook allemaal kaal geworden in de loop der jaren. Haar kleinzoon, mijn oom, eveneens. En van haar achterkleinkinderen draag ik de kale erfenis verder. Blootshoofds maar blijmoedig. Ik roep dapper dat ik mijn kaalheid een plaatsje heb gegeven. Zo heet dat toch? Ik heb het verwerkt. Ik heb het aanvaard.

Maar dat gelooft u natuurlijk niet. Uit het simpele feit dat mijn hoofd alweer het onderwerp is van een column kunt u dat eenvoudig afleiden, als u wilt. Het zal wel freudiaans zijn. Maar ja, Freud had makkelijk praten. Hem zien we op de foto’s die er van hem zijn altijd met een volle bos haar en een weelderige baard. Bis zum Ende. Op die baard na, ben ik jaloers.

Onlangs hoorde ik, na afloop van een oecumenische viering, ik een jochie van een jaar of 10 zeggen tegen z’n vader: de pastoor heeft haar, maar zijn alle dominees kaal? Welja, trek het ook maar in kerkelijk verband. Gelukkig is onze schoondochter tegenwoordig zo kies om haar shampoo voor krullend haar niet meer in onze badkamer achter te laten, wanneer ze zich daar eens doucht.

Onze dochter (ook al met van dat mooie haar gezegend) wast heur haar in haar eigen huis. Bestaat er shampoo voor kale mannen? Ik hoor een grapjas roepen: Ja, JIF: dat geeft glans en het schuurt niet. Leuk hoor… Is het dan alleen maar kommer en kwel, in huize Van der Weide? Nee, gelukkig niet.

Sinds kort houd ik namelijk nog meer van mijn vrouw dan ik al deed. Wat zij van mijn haarloze hoofd vindt staat vetgedrukt op de shampoofles die zij in een oneindig liefdevol en troostend gebaar voor mij laat staan, wanneer zij zich gewassen heeft.  Noem mij voortaan niet meer kaal. Nee, mijn haar is verleidelijk kort…

EH van der Weide