Datum: 17-09-2021 - 09:27

Hoe ist? Ja bèst! 'Winkelen'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Winkelen'.
Winkelen kan je op vele manieren doen. Van snel en economisch dagelijkse boodschappen inslaan tot en met het gezellige life style shoppen. Voor de één een groot plezier en voor de ander misschien een noodzakelijk kwaad.

Inmiddels is het straatbeeld in ons centrum aardig aan het veranderen. Lege winkelruimtes worden langzaam maar zeker weer opgevuld door dappere ondernemers die het risico weer aandurven. Ik maak daar een hele diepe buiging voor.

Het is namelijk niet zo makkelijk om een financiering voor een nieuwe onderneming te krijgen. Avonden zwoegen op een bedrijfsplan, vele gesprekken met investeerders en slapeloze nachten gaan daar aan vooraf. En als het dan zo ver is, dan moet je het nog maar even waarmaken.

Ik vind de nieuwe mix van winkels, eettentjes, kroegen en bedrijfjes wel heel erg gezellig. De eenheidsworsten die het winkelbeeld in ieder dorp en stad bepalen, zijn op de vlucht geslagen en daarmee zijn we dan weer mooi onderscheidend van de grijze massaliteit. Dat past wel bij ons.

Natuurlijk zijn al die ondernemers wel afhankelijk van hun klanten. Wordt het ze gegund, zijn ze wel leuk of gezellig genoeg en voorzien ze in een behoefte. Ik ga ze in ieder geval niet uit de weg en geef ze op voorhand mijn voordeel van de twijfel.

Naast alle commerciële uitdagingen, ligt er ook nog eens het gevaar op de loer van mensen die het stoer vinden om proletarisch te winkelen. Ik zal maar zeggen een categorie mensen die er een barbaars genoegen in schept om te winkelen zonder af te rekenen. De nachtmerrie van iedere winkelier, met name vanwege de recidivisten.

Nog barbaarser zijn diegenen die in het duister hun slag slaan en inbreken in winkels en woonhuizen. De diepst gezonken barbaren zijn echter diegenen die in het holst van de nacht de toegang van een begraafplaats forceren om zich vervolgens doodleuk wat electrisch gereedschap toe te eigenen.

Winkelen zonder te betalen en inbreken  getuigen natuurlijk van een gebrek aan respect voor andermans eigendommen. Maar als je het in je hoofd haalt om de rustplaats van overledenen te onteren, dan ben je wel heel, heel diep gezonken in het moeras van immoraliteit.

Ik wens alle nieuwe ondernemers heel veel klanten toe en dat eventuele barbaren maar ver uit jullie buurt mogen blijven.

Hoe is het? Ja bèst, vandaag en morgen gezellig winkelen.