Datum: 17-09-2021 - 08:05

Column Egbert van der Weide: 'Mamaaa!'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 28-09-2016: Egbert van der Weide > 'Mamaaa!'.
Scène 1. Herenweg, tegen schooltijd. Een klein ventje komt hard peddelend op z’n fietsje de bocht om. Licht paniekerig roept hij z’n moeder: mama! Ruim 30 meter voor hem uit fietst de dame die hem gebaard heeft. Ze is zich daarvan op dit moment niet bewust. Ze is aan het appen. Met tante Christel of met die leuke collega. Ze hoort het ventje niet, ze wacht niet, ze fiets door. Ze is sterker en heeft een grotere wielmaat. Het lijkt het een demarrage.

Scène 2. Dorpsstraat, hoek Victoriberg. Een ventje van 3 of zo, huppelt voor z’n vader uit. Naar huis, of naar de auto. Vader is niet ver, qua afstand. Maar qua aandacht wel: met z’n ene hand bestuurt hij een buggy, met z’n andere hand is hij aan het appen. Best knap, ik heb er m’n beide handen voor nodig. Hij ziet niet hoe z’n dreumes onbekommerd de zebra op wil stappen. Ik weet uit ondervinding dat de vele borden daar niet altijd helpen: menig automobilist ziet ze niet en remt ook niet. Een dame die zo te zien al achterkleinkinderen heeft, weet dat ook. Zij grijpt het ventje bij z’n capuchon. Tegen de vader die doodgemoedereerd komt aanwandelen zegt ze: u moet beter op uw kind letten! Waarop vader zegt: bemoei je met je eigen zaken mens!

Scène 3. Poelslaan, hoek Langevelderweg, 8 uur ’s morgens. Moeder heeft direct na het parkeren haar smartphone ter hand genomen. Al append bevrijdt ze een meisje van amper 2 uit de auto. Terwijl zij (nog steeds aan het appen met – ja, met wie? Haar baas? Haar man?) rechtsom loopt, loopt haar dierbare kroost linksom – over het fietspad. Een tegemoetkomende fietser ontwijkt het kind handig, stapt af, zet het meisje op de stoep en stuurt haar in de gewenste richting. Achter de gsm aan…

De simpelste oplossing zal wel de moeilijkste zijn: smartphone in je zak wanneer je met je kind op pad bent. Dat is teveel gevraagd, denk ik. Daarom stel ik dit voor: alle kinderen van Noordwijkerhout krijgen bij hun geboorte een smartphone, en leren al vroeg te appen: mamaaaa! wacht op mij!

EH van der Weide