Datum: 27-09-2022 - 00:26

Column Egbert vd Weide: 'Sorry seems to be…'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 14-09-2016: Egbert van der Weide > 'Sorry seems to be…'.
Sinds Elton John dit lied in 1976 zong, heeft de inflatie aardig huisgehouden op het gebied van sorry-zeggen. Uit de tekst van Bernie Taupin spreekt de eerlijke aarzeling om sorry te zeggen voor wat een mens doet en zegt. Het is waarlijk niet eenvoudig oprecht terug te komen op jezelf.

Geconfronteerd worden met minder mooie kanten van je eigen persoon is een hele kluif. Dat we bij wat er mis gaat geneigd zijn vooral naar anderen te wijzen en op voorhand al niks bij onszelf te zoeken, zegt genoeg. Daar is niks aan veranderd, in die 40 jaar.

Maar het woordje ‘sorry’ op zich is een geheel eigen leven gaan leiden, compleet losgezongen van die pijnlijke, oprechte zelfreflectie. Het woordje speelt zelfs een grote rol in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing van volgend jaar.

Zijn de beloften die bij de vorige verkiezingen zijn gedaan (en waarvan iedereen die een beertje nadacht toen al op z’n klompen kon aanvoelen dat ze niet haalbaar waren) gebroken? Dan zeggen we haastig sorry. Jammer. Dom. Had ik niet moeten doen. Sorry.

Maar ondertussen zitten we met de gevolgen. Normen en waarden verkwanseld in een doorgeschoten opvatting van vrijheid? Sorry. Middenveld van de maatschappij weggevaagd door schaalvergroting? Sorry. Contact met de gewone man compleet kwijtgeraakt? Sorry.

Onderwijs, zorg, openbaar vervoer verkwanseld door ongehoorde bezuinigingen? Sorry. Kaalslag op het gebied van sociale zekerheid door verregaande economisering? Sorry. Multinationals die van hun miljarden winst nauwelijks belasting afdragen? Sorry.

Marktwerking die is doorgeschoten en alleen de rijken rijker maakt en de consument ervoor op laat draaien? Sorry. Kunst- en cultuursector overbodig verklaard omdat alleen gekeken wordt naar wat iets kost, en niet naar de werkelijke waarde? Sorry. Bonussen die in geen verhouding staan tot de verdiensten? Sorry.

Zonder aarzeling, zonder te stotteren, zonder schaamte komt het er uit. Sorry. Helemaal niet moeilijk om te zeggen. Het floept er zo maar uit. Ik kan het ook. Ik weet nu al dat ik op al die goedkope sorry-zeggers niet ga stemmen. Sorry.

 

EH van der Weide