Datum: 17-09-2021 - 09:34

Hoe ist? Ja bèst! 'Excuses'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst!  'Excuses'.
Het lijkt een nationale trend geworden om openbaar excuses te maken. Landelijke politici verdringen elkaar in de media om met gebogen hoofd toe te geven dat ze beloftes niet zijn nagekomen of dat ze anderzins in de fout zijn gegaan.

Duur betaalde voetballers stamelen dat ze niet scherp genoeg waren en een ‘doodrijder’ biedt excuses aan, omdat hij met te hoge snelheid en gezin uit elkaar heeft gescheurd.

Ik hoef gelukkig niet zoveel excuses te maken. Hoogstens als ik m’n vrouw een keer voor de voeten loop of als ik per ongeluk m’n claxon mishandel als er weer eens een fietser voor me langs kruist op de Herenweg.

Ons College van Burgemeester en Wethouders doet het eigenlijk best goed. Bij belangrijke initiatieven wordt onmiddellijk de stem van de bevolking gevraagd. De herinrichting van het gebied rond de Witte Kerk, het centrum en de mogelijke samenwerking met de Gemeente Noordwijk zijn mooie voorbeelden. Niemand hoeft ooit excuses te maken als hier iets niet goed uitpakt.

Alhoewel die samenwerking met de Gemeente Noordwijk heel misschien een beetje uitdagender kan blijken dan we nu vermoeden. We waren vorige week even bij Proef Noordwijk. Ik zal maar zeggen het broodmagere broertje van Noordwijkerhout Culinair.

Het was best gezellig hoor, maar je krijgt toch het gevoel dat je daar uit beleefdheid bij een receptie bent. Hoe anders is dat bij ons? Zodra je het urinoir in de Zeestraat passeert, stap je in een warm en feestelijk bad. Wij maken van alle evenementen een feestje en onze buren een receptie. Dat moet in een toekomstig huwelijk een keertje gaan knallen en wie maken er dan excuses?

Voor sommige zaken zijn echter nooit excuses te maken. Het BAVO-terrein en haar gebouwen die al jaren aan hun eenzame lot worden overgelaten, de ingekorte beschikbaarheid van politioneel toezicht en de onbedwingbare kaplust van sommige ambtenaren, om maar eens een paar voorbeelden te noemen.

Volgende week is het weer Kermisweek in ons durpje. Geniet van al het feestgedruis, doe mee aan alle evenementen, zing mee met alle muziek, eet van alle kramen, drink uit alle flessen, lach met alle vrienden. Korte nachten, lange dagen. Geen receptie, maar één groot feest zonder excuses.

En de week daarna? Geen excuses te maken toch?

Hoe is het? Ja bést, heel bést.