Column Egbert van der Weide: 'Kabouters'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 31-08-2016: Egbert van der Weide > 'Kabouters'.

Het kan niemand ontgaan dat er vandaag de dag nogal meewarig wordt gesproken over mensen die nog geloven. Het algehele gevoelen van de spraakmakers hier te lande is, dat gelovigen een stelletje stumpers zijn, vatbaar voor alles wat hen maar wordt wijsgemaakt. Wanneer je in een God gelooft, zeggen ze, kun je net zo goed in kabouters geloven. Of in elfjes. Eén pot nat.

Gelovigen leveren een achterhoede gevecht: nog 1 of 2 generaties, dan houdt het vanzelf wel op. Ik ben wel blij met hun kritiek: ze slaat namelijk nergens op. Er is gedegener kritiek denkbaar: op de rol die de kerk heeft gespeeld, in de geschiedenis. Op de pijnlijke discrepantie tussen haar woorden en haar daden. Op het feit dat ze zo vaak meer zichzelf verkondigd heeft dan haar Heer en Heiland.

Maar de spraakmakers gaan zo diep niet. Dat betekent, dat ze weinig of niets meer afweten van wat nou het christelijk geloof in wezen wil zijn. En daar ben ik wel blij om. Op die andere vragen heb ik vaak geen goed antwoord. Maar aan mensen die werkelijk niets meer weten, kan ik opnieuw (en dan beter dan de vorige keren) laten zien wat ik geloof, wat dat voor mij betekent, en wat dat voor verschil kan maken voor de wereld waarin wij wonen.

Voor zulke mensen, met een blanco geest, staat ook dit jaar weer een Alpha-cursus op stapel. Trouwens, ook voor wie wél met zulke kritische vragen komt. En ook voor wie zijn of haar geloof opnieuw tegen het licht wil houden – een soort opfriscursus is het dan. En ook voor wie denkt dat christenen in kabouters geloven, kan zo’n Alpha-cursus iets betekenen.

Misschien komt u antwoorden tegen. Misschien is het een plek voor uw vragen en twijfel. Hoe dan ook, iedereen is welkom: protestant of protestant geweest, Rooms-katholiek, agnost of atheïst, andersgelovig. Tien zaterdagochtenden met zinvolle ontmoetingen en gesprekken. De eerste bijeenkomst is een vrijblijvende proefles. Zaterdag 10 september, 9.45 u in de Witte Kerk. Nieuwsgierig geworden? Welkom.

EH van der Weide