Datum: 27-09-2022 - 00:09

Zomer-column Egbert van der Weide: 'Herfst'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

De Zomer-column:
De komende weken verschijnt het Noordwijkerhouts Weekblad niet iedere week ivm een zomerstop. BON gaat gewoon door en zo ook columnist Egbert van der Weide, hij schrijft een Zomer-column speciaal voor Blik Op Noordwijkerhout.

Zomer-Column 11-08-2016: Egbert van der Weide > 'Herfst'.

‘Staat de deckchair er nog, dominee?’ riep iemand mij dit weekend in het voorbijgaan toe. Jazeker, hij staat er nog – vanachter het glas kan ik hem zien. Maar het kussen is er uitgehaald, het ligt droog achter de bank. Mijn thee drink ik binnen. Want het wil niet meer zo goed zomeren.

M’n tuin ademt de eerste sporen van de herfst. Een menigte aan spinnen weeft van alles tussen de uitgebloeide kogeldistels. De sedum wil gaan bloeien, en de chrysanten ook. De krentenboom laat z’n blad al vallen. De zoete appels hangen te rijpen aan de boom, de vruchten zijn dikker dan vorig jaar.

De laatste Japanse wijnbessen zijn geplukt. Geen vruchten meer in het vooruitzicht. Vorig jaar had ik nog kilo’s pruimen aan de boom rond deze tijd, maar er hangt er nu geen één. Op de hint van mijn buurman dat hij behalve van kersen óók wel van pruimen houdt, kan ik niet ingaan, jammer genoeg.

Trouwens, buren die vragen worden overgeslagen. Ondertussen schakel ik in alles over op de herfst. Wie weet komt er nog wat nazomer, en in de kermisweek zal de deckchair nog wel van pas komen. Maar voor de rest vind ik het prima.

Ik houd wel van dat najaar: de eerste ochtend dat het echt naar herfst ruikt, de eerste mist, de eerste speculaasjes en de eerste pepernoten. ’s Avonds wat eerder het licht aan, op gure zondagen brandt de open haard, en uit de kerk, bij de koffie, een hartverwarmend drankje. Als de zomer dan toch voorbij is, laat die herfst dan maar komen!

EH van der Weide