Datum: 27-09-2022 - 00:21

Column Egbert van der Weide: 'Sprookje'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 13-07-2016: Egbert van der Weide > 'Sprookje'.

Ze had er de leeftijd voor, de dreumes die voortgeduwd door haar oma het Bavo-terrein opgereden werd. Oma, vroeg ze, is dat nou het kasteel van Doornroosje? En inderdaad, met de ogen van een kind heeft het wel iets van een kasteel: hoge muren, torens, een beeld boven de deur. Maar ik dacht, in mijn onnozelheid, dat ze iets anders bedoelde.

Want rond dat oude, eerbiedwaardige gebouw dat wacht op betere tijden, begint de begroeiing Doornroosje-achtige vormen aan te nemen. De eertijds zo netjes bijgehouden voortuin, met rozen, lavendel en een fraai grasperk, is enkele jaren geleden aan de randen deerlijk gehavend toen er een kabel van het een of ander moest worden aangelegd.

Dat gebeurde niet echt met zorg en aandacht voor wat er stond, en hersteld werd er niks. Nog even werd er onderhoud gepleegd, maar sinds de afgelopen winter heeft alles vrij baan gekregen. Het ziet er niet uit, eerlijk gezegd. Het gras wordt niet meer gemaaid, de rozen niet gesnoeid, het onkruid niet gewied.

Her en der hebben zich zaailingen van esdoorn en vlinderstruik boven het maaiveld verheven. Nog even, en ze zullen het zicht op het Bavo-gebouw ontnemen. De rozen zullen verwilderen, er schieten braamstruiken op en voor je het weet, is er rond het gebouw een ondoordringbare haag opgeschoten en weet niemand meer wat daarachter is.

Dat er met de nieuwe bestemming van het terrein niet erg opschiet is jammer, maar dat is niet anders. Kwestie van politiek en geld, schat ik zomaar. Dat er ondertussen van alles gebeurt en andere dingen achterwege blijven, kan een kind begrijpen.

De mooie berg puin op de plek van de sporthal leent zich er goed voor om er stiekem je eigen puin bij te gooien, in de schemering. De stortplaats aan de Schippersvaartweg is blijkbaar niet voor iedereen te vinden.

Dat het hoofdgebouw nog even leegstaat en deels tijdelijk bewoond wordt, alla. Maar dat die voortuin er zo deplorabel bij ligt snap ik niet goed. En hoe zat dat ook weer met het kasteel van Doornroosje? Het kwam geloof ik pas na 100 jaar weer tot leven…

EH van der Weide