Datum: 27-09-2022 - 00:09

Column Egbert van der Weide: 'Uit en thuis-2'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 08-06-2016: Egbert van der Weide > 'Uit en thuis - 2'.

Het woord vakantie heeft te maken een woord uit het Latijn, dat zoiets betekent als ‘vrij zijn van leeg zijn’. Vakantie, dat is een lege agenda. Een leeg huis, roept het dievengilde. Een leeg hoofd, denken de locals wanneer ze zien hoe al die buitenlanders in hun midden uit hun dak gaan. Een lege portemonnee, denkt de vakantieganger bij terugkomst.

Bij al die leegheid valt het direct op, hoe vol de wereld waarin de vakantieganger zich begeeft eigenlijk is. Volle luchthavens met lange rijen mensen die ook vol zijn van de komende leegte; volle vliegtuigen, volle wegen, volle hotels en campings, volle musea en parken, volle terrassen. Je kunt dan wel klagen dat het daar zo vol is – maar ja, die mensen doen precies wat jij ook graag wil doen: die ene kerk zien, dat mooie kasteel.

Mij hoor je niet klagen over dat alles. Dat hoort er nu eenmaal bij. We hebben in deze vakantie van die nood (een volle wereld, daar in Zuid-Spanje) daarom maar een deugd gemaakt. Bekenden spotten. Nou ja, geen echte bekenden natuurlijk, maar hun look-a-likes. Er wordt wel beweerd dat elk mens een dubbelganger heeft rondlopen ergens. Wij hebben die van heel wat familie en bekenden gezien.

Eerst was het een beetje toeval: hé, die man lijkt sprekend op ome A. En als zoiets dan nog eens gebeurt (kijk, da’s B.v.d.T) en nog eens (daar loopt J.P.!), dan ga je er op letten. En op den duur werd het bijna een sport. Tientallen en nog eens tientallen mensen die ooit onze wegen hebben gekruist of dat nog geregeld doen, hebben we zien lopen.

Ze waren met ons in het Alhambra, in de Mezquita, op de Giralda en de Puente Nuevo, en zelfs op het terras van El Rincon de Anna. De gelijkenis was niet altijd loepzuiver, en hier en daar zagen we kruisingen (die mevrouw daar lijkt wel een zusje van A.G. en B.H.!). Maar het was verbazingwekkend en bijzonder genoeg.

Helemaal toen op het eind van onze vakantie, op een terras in Nerja, opeens C.v.d.S, W.J.v.d.S., R.K. en M.vM. leken te zitten. Wat zeg ik: ze bleken er te zitten!


EH van der Weide