Datum: 27-09-2022 - 00:03

Column Egbert van der Weide: 'Uit en thuis-1'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 08-06-2016: Egbert van der Weide > 'Uit en thuis - 1'.
In lang vervlogen tijden was er ergens aan de Veluwezoom een hotel dat adverteerde met de kreet ‘het hotel waar meneer zich thuis en mevrouw zich uit voelt.’ Een uiterst oubollige slogan. Gespeend van elk emancipatorisch besef.


Want de portee van die kreet was dat meneer net als thuis elke dag op tijd z’n krant en z’n  pantoffels aangereikt moest krijgen, stipt om 12 uur aan de warme maaltijd moest kunnen, die er dan ook nog eens net zo uitzag als thuis: draadjesvlees met een rilletje vet, aardappels met jus, en bloemkool die zo gaar gekookt was dat ze in staat van ontbinding verkeerde.


En pudding toe uiteraard. En mevrouw d’r dagtaak bestond door het jaar heen blijkbaar uit 24/7 zorg voor haar man. Maar nu was ze er even uit, waarbij de voornaamste zaak lijkt te zijn dat manlief toch vooral niets mocht merken van de verandering en gewoon z’n gebruikelijke leventje kon blijven leiden.


Haar winst was, dat ze even niet hoefde af te wassen…  Het hotel is inmiddels in andere handen overgegaan en probeert het nu met modernere reclame. Ik vrees dat het te laat is, de naam van het hotel is met die kreet belast en zal ongetwijfeld in allerlei feministische zwartboeken staan. Niet meer te redden.

Het gekke is dat er op een of andere manier toch wel een kern van waarheid in zit: vakantie is weg-van-huis zijn, maar toch zoeken we bewust of onbewust naar dingen van thuis. Op z’n minst vergelijken we: dit is duurder dan thuis, en kijk, dat is echt veel goedkoper.

Vrouwlief en ik liepen in het paleis dat voor Karel V is gebouwd in het Alhambra door zalen vol schilderkunst. Zoiets hing bij ons niet aan de muur. Maar toen we in één der zalen exact hetzelfde marmer op de vloer zagen als bij ons thuis in de hal, stootten we elkaar blij verrast aan:’ kijk, net als bij ons!’

Waarbij het natuurlijk in zekere zin wel eervol was dat Karel over een zelfde soort stenen liep als wij, wanneer we binnen komen of naar buiten gaan – of ons spoeden naar een zekere plaats…


EH van der Weide