Datum: 27-09-2022 - 00:15

Hoe ist? Ja bèst! 'Vreemde Vogels'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst!  'Vreemde Vogels'.
M’n hartkleppen gingen toch wel wat vibreren, toen m’n vrouw vertelde dat ze was gevallen. Over haar eigen benen gestruikeld en de lijn van onze Jim vasthoudend, heeft ze toch wel wat blauwe plekken opgelopen.

M’n verhoogde bloeddruk kwam echter voort uit het feit dat ze vertelde, dat er een vrouw lachend langsliep toen ze daar in de Havenstraat op de grond lag. Geen uitgestrekte hand, noch een belangstellende vraag; alleen die vette grijns.

Wat zou zo’n iemand toch bezielen? Ik vraag me dat trouwens ook af van die mensen die hun plezier beleven aan het lek steken van autobanden. Hoe zou dat in z’n werk gaan?

Zit je soms thuis met een stel andere fervente bandenleksteekmaniakken te bedenken van welke lekke bandenmerken je de gootste kick krijgt. Komt het spontaan in je op, omdat het zwarte opgeblazen rubber je irriteert? Of bestaat er misschien een geheime competitie om bandenprikker van het jaar te worden? Het kan natuurlijk ook nog een manier zijn om op je opgeblazen ego te laten gelden.

Het is trouwens niet eens zo makkelijk om een autoband lek te steken. Ik ben geen expert, maar met een eenvoudig aardappelschilmesje lukt het volgens mij niet. Dit duidt dan toch op een nauwkeurige voorbereiding, behendigheid en goed gereedschap. Voorbedachte rade dus!

Wat de motieven ook zijn, je kan slechts in duistere schimmigheid je successen vieren en dat lijkt me dan toch ook weer niet echt bevredigend. Je naam zal nooit echt prominent op de voorpagina’s staan en het licht van schijnwerpers zal nooit echt op je gericht zijn.

Verzekeraars en professionele bandenplakkers zullen het ongemak van de getroffenen snel verhelpen en jouw heldendaad snel in de vergetelheid doen geraken. Dat laatste zal je niet bevallen en dan zal je opnieuw je plannen beramen. Op een dag zal je echter worden opgepakt en dan zal je als een leeggelopen band en snotterend als een kleuter je voor je daden moeten verantwoorden.

Wat gaat dan je excuus zijn? Een slechte jeugd? Veel langs de weg gestaan met een lekke band? Of ouders die niet in je geïnteresseerd waren en altijd lachend doorliepen als iemand was gevallen?

Bandenlekprikkers en leedvermaakhebbende voorbijgangers zijn vreemde vogels en zijn noch zomer- of wintergasten.

Hoe is het? Niet zo bést! Ik loop leeg van dit soort gedrag.

RUUD