Datum: 27-09-2022 - 00:54

Column Egbert van der Weide: Protoliek.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 25-05-2016: Egbert van der Weide > 'Protoliek'.
De kleine Lukas is protoliek. Hij is het sinds hij Pinksterzondag in een oecumenische dienst in de Victorkerk gedoopt. Niet in de openlucht. Daarvoor was het die dag echt te koud. Zeker voor baby’s van nog maar negen maanden oud. Maar binnen of buiten, dat maakte niet uit. Hij werd gedoopt en is sindsdien protoliek.

Het woord bestaat niet, protoliek. Mijn pc geeft er, als ik het typ, een rood golfje onder. Dat zegt overigens niks. Ik heb ooit een tekstverwerker gehad die bij het woordje ‘God’ de melding gaf: ‘unknown…’  En dat was in zekere zin ook niet bezijden de waarheid. Maar goed, protoliek is in geen woordenboek te vinden. Terwijl we het wel zouden willen zijn.

Dat werd bewezen door al die mensen die op Pinksterzondag bijeen waren in de Victorkerk. Daar hadden katholieken en protestanten uit dit dorp (samen met niet- en anderskerkelijken en eventuele Pinkstergasten) zich verzameld om het Pinksterfeest te vieren.

De kerk zit, landelijk gezien, niet echt in de lift. En de oecumene is daar een beetje het slachtoffer van geworden. De meeste kerkgemeenschappen steken veel tijd in overleven – en voor samenleven is dan geen puf meer. Maar in Noordwijkerhout leeft de kerk nog, en de oecumene bloeit.

Dat hoeft geen verbazing te wekken: verbinding is één van de sterke punten van ons dorp. Dus wanneer, van Rooms-katholieke en Protestantse zijde, aan die verbinding wordt gewerkt, slaat dat aan. Vast niet bij iedereen. Oecumene wil ook niet zeggen dat we het allemaal overal altijd eens over zijn.

Integendeel: het betekent dat je juist ook de verschillen naast elkaar durft te leggen, als dingen waarin je elkaar aanvult en bevraagt. En het zal wel even duren voor de beide kerken één zijn, als het al zover komt. Maar ook zonder een formele eenheid kun je in Geest en liefde één zijn.

Die eenheid zochten en vonden we, op die koude Pinksterochtend. En daardoor werd ze toch hartverwarmend. Oké, de kleine Lukas wordt administratief in één van beide kerkgemeenschappen ingedeeld. Maar voor ons, die erbij waren, is hij gewoon protoliek…

EH van der Weide