Datum: 27-09-2022 - 00:41

Column Egbert van der Weide: Klein leed.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 18-05-2016: Egbert van der Weide > 'Klein leed'.
Het is wat mij betreft het mooiste plekje van het dorp: de kruising Schoolstraat-Kleine Schoolstraat-Schoollaantje. Omdat de Nieuwe Duinstraat daar ook begint, is het een soort van vijfsprong, en daardoor lijkt het wel een klein pleintje. Zo zou het ingericht kunnen worden, met een beetje fantasie. Maar dat is weer een ander verhaal.

Zoals het nu is, is het ook mooi: er staan wat oude bomen en huizen die aan vroeger doen denken. En wat er nieuw is (de fraaie B&B van de familie M.) is in gepaste stijl en schaal gebouwd. Het is er ook betrekkelijk rustig. Misschien dat daarom wel in het struikgewas ergens midden op dat mooie punt een merelpaar was gaan nestelen.

Een vreemde bak met wat groen. Maar voor deze vogels voldeed het. Ook in voorgaande jaren had ik daar merels af en aan zien vliegen. Misschien was dit merelpaar 2016 wel hetzelfde. Een linke plek: katten kunnen er zo maar bij, en het is vanwege die oude bomen vergeven van de kauwen.

En die mogen dan wel slim en schrander zijn, vredelievend naar andere vogels toe zijn ze niet. Maar dat alles mocht pa en ma Merel niet deren. Ze hadden er hun nest gebouwd en werkten aan de toekomst van de familie en de soort. Misschien dachten ze wel: zo dichtbij het gemeentehuis, pal onder het raam van de burgemeester kan ons niks gebeuren!

Dat lijkt me een terechte veronderstelling, voor zover merels überhaupt iets kunnen veronderstellen natuurlijk. Maar het bleek ijdele hoop. Want dat mini-plantsoentje moest op de schop en dat moest in het broedseizoen. Weg struiken. Weg nest. Waarschijnlijk belemmerde dat struikgewas de automobilisten die vanuit de Kleine Schoolstraat kwamen.

Zoiets zal de reden geweest zijn. Vast wel legitiem. Er zijn geloof ik meer auto’s dan merels in ons dorp. En met zulke acties zal dat ook niet veranderen, vrees ik.

Er is ook een Flora- en faunawet, die iets zegt over broedseizoen en niet verstoren. Maar weet een merel waar die moet klagen? Ach, ik weet wel: op de schaal van het grote wereldgebeuren is dit klein leed. Maar dan nog is het leed…


EH van der Weide