Datum: 26-11-2022 - 19:41

Column Egbert van der Weide: Gepassioneerd!.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 11-05-2016: Egbert van der Weide > 'Gepassioneerd !'.
Opnieuw is gebleken waar een klein dorp groot in kan zijn. Noordwijkerhout onderscheidt zich op allerlei manieren van de andere Bollendorpen. Het meest nog wel als het gaat om verbinding en betrokkenheid. Dat bleek maar eens weer in De Passie II, afgelopen vrijdag  op het Bavo-terrein.

Het historische hoofdgebouw was het decor van een spectaculaire voorstelling, waarin de grote lijnen van het oorlogsgebeuren en de impact daarvan op dorpsniveau, samenkwamen. Sperrzeit, verzet, tulpenbollensoep, dwangarbeid, collaboratie en de verscheurdheid binnen één gezin: het kwam allemaal voorbij.

De barse bevelen van de Ortskommandant, het systematisch wegduwen van Joodse Nederlanders. En ook: de dappere dominee Den Hertog, die op de kansel van de Witte Kerk geen blad voor de mond nam. Het kostte hem drie jaar in Dachau…

Er is veel talent voorhanden in Noordwijkerhout, en de crew van De Passie maakte daar goed gebruik van. Muziek, zang, licht en geluid waren prima. De paar kleine microfoonstoringen deden daar niets aan af. Er was ontroering, schrik en ook de nodige humor – en dat laatste voorkwam dat het een loodzware avond werd.

Al was het bizar genoeg, opeens twee hakenkruisvlaggen te zien hangen… Toen die aan het eind van de voorstelling werden vervangen door de Hollandse driekleur, ging er dan ook een spontaan applaus op. Van opluchting. Het gaf aan hoe er meegeleefd werd door de duizenden bezoekers. Die hebben een prima avond beleefd.

Helemaal los daarvan, heb ik wel een kritische kanttekening. In de aanloop naar de Passie en op de avond zelf werd de naam van de NSB-familie herhaaldelijk genoemd. Daar is vast wel over nagedacht. Maar is het nodig na 71 jaar de familie die het betreft (en waarvan nog nazaten in onze streek wonen) daarop vast te pinnen?

Daarbij: de streep tussen held en lafaard is maar flinterdun: welke rol van die twee zouden wij spelen, als we voor de keuze kwamen te staan? Nu konden we veilig denken: zij waren fout. Zonder die naam hadden we iets meer een lastige spiegel voorgehouden gekregen. Niettemin: lof aan alle medewerkers van de Passie! We zien uit naar De Passie III.

EH van der Weide