Datum: 26-09-2022 - 23:20

Hoe ist? Ja bèst! 'Bollenemotie'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst!  '
Bollenemotie'.
Bloeiende bloem- bollen en knollen zijn een lust voor het oog en wekken vrolijke emoties op. De veelheid van geuren en kleuren doet iets met ons. We worden er blij van en soms zo blij dat we ons zelf niet meer zijn.

Ik zie toeristen met lachende gezichten in de velden tussen de bloemen staan. Poserend voor klikkende camera’s met het vooruitzicht van een nieuwe achtergrond voor de computer of slimme telefoon. Als ze klaar zijn met de fotosessie, zie ik ze moeizaam over de opgeworpen afrastering stappen op weg terug naar hun scheef, in de berm geparkeerde auto.

Ik zie tientallen oranje fietsen slingerend over fietspaden gaan en soms doodleuk daarnaast op de rijbaan. Maar ja, als je uit een land komt waar geen fietscultuur heerst, dan snap ik wel dat je het verschil niet weet. Als ik met een grote boog om ze heen rijdt, denk ik grijnzend aan de zadelpijn die hen nog een paar dagen zal teisteren.

Tergend langzaam beweegt een colonne van bollenspotters zich over de Gooweg voort. Een auto met een witte kentekenplaat en twee hoofden voorin die alles behalve voor zich uit kijken, is duidelijk op zoek naar een parkeerplek om even snel een plaatje te kunnen schieten. De remlichten flikkeren op en de auto wordt half op de weg en half in de berm abrupt tot stilstand gebracht.

Ik moet denken aan hoe onze Oosterburen over ons rijgedrag grappen maken. Als je daar twee keer voor je rij-examen bent gezakt, dan krijg je voor straf gele nummerplaten. Ja, hun gevoel voor humor is ver te zoeken. Sterker nog, als je daar te grappig bent, dan loop je zelfs kans op strafvervolging las ik afgelopen week.

Niet alleen de toeristen hebben het in hun bol in deze tijd van het jaar, maar wij kunnen er zelf ook wat van. Het bericht ‘vrachtwagentje ramt lantarenpaal, springt over sloot en komt tot stilstand in bollenland,’ trok onmiddellijk m’n aandacht.

Het kan niet anders dan dat de met springveren gevulde matrassen aan het dollen zijn geslagen door de opdringerige geuren uit de naburige bollenvelden en de chauffeur volledig hebben verrast. Een zacht matras voor het dollen tussen de bollen moeten ze gedacht hebben.  

Hoe is het? Ja bést, want ook ik heb het een beetje in m’n bol.

RUUD