Datum: 28-05-2023 - 06:06

Hoe ist? Ja bèst! 'BN'ers'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

 

Hoe ist? Ja bèst!  'BN'ers'.

Wat heb ik afgelopen weken genoten van die voetballers die opeens bekende Nederlanders waren. Na die glorieuze overwinning stonden ze met glunderen gezichten in het felle licht van de camera’s. De microfoons onder hun neuzen slurpten gretig hun verhaal op en de beelden gingen alle zenders over.

De andere dag werden ze gevolgd door cameraploegen en hun optreden bij De Wereld Draait Door  was grandioos te noemen. Zonder pretenties en met een gemak alsof ze nooit anders gedaan hebben. Het Bosche bolwerk was gesloopt en in de Rotterdamse badkuip zouden ze het liefst hun volgende tegenstander treffen.

De matchwinnaar mocht onder het wakend oog van de bobo’s en live voor de camera zelfs de loting verrichten voor de halve finale. Die jongens hebben behalve zichzelf ook nog eens ons dorp flink op de kaart gezet. Het hart van de bollenstreek is voor eens en altijd verankerd in het geheugen van alle Nederlanders.

Woensdag 2 maart is de Domstad het haasje. Zo’n 2500 Noordwijkerhouters zullen de tribunes vullen en het Noordwijkerhoutse volkslied zal luid galmen aan het begin van de wedstrijd. De Domstadters zullen met angst en beven het paars-gele geweld tegemoet zien en hun trainer weet wat hem te wachten staat als ze verliezen. Een enkele reis richting uitgang, net zoals die Bosche bol met z’n kapsel uit 1975.

Ik heb zelf niet heel veel verstand van voetbal, maar reken er op dat ik voor de buis gekluisterd zit. Gek genoeg zijn er nog nergens paarse slingers te verkrijgen om de straten mee te versieren. Noch heb ik bij ’s lands grootse kruidenier paars-gele wuppies aangetroffen. Ik weet zeker dat dit een nationale rage zou kunnen worden en dat de schooljeugd weer bedelend achter de dranghekken zou staan.

Ik heb deze week een afspraak bij m’n kapster en heb haar voorbereid dat ik een “Maikey kapsel” wil. Ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken en hoe mijn vrouw dat gaat vinden. Die laatste is trouwens alleen nog maar in de HEMA van Leidschendam te vinden.

M’n paars-gele shirt ligt al een week gestreken klaar. M’n agenda voor de avond van de wedstrijd geblokkeerd, het vet van de frituurpan ververst, zoute pinda’s voor vriend Jaap in huis gehaald en de bank strategisch voor de TV geplaatst.

Laat de heroïsche strijd maar beginnen en het heldendom zegevieren. En als ze zouden verliezen? Niets aan de hand. De glorie was al behaald en de helden zijn nog jarenlang Bekende Noordwijkerhouters.

Hoe is het? Ja bést, want Noordwijkerhout is het hart van Nederland.

RUUD