Datum: 28-05-2023 - 04:21

Hoe ist? Ja bèst! 'Speurneuzen'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!


Hoe ist? Ja bèst!  'Speurneuzen'.
De misdaadcijfers van ons dorp zijn in 2015 flink gedaald ten opzichte van 2014. Ik moest hier even over nadenken, want in hetzelfde bericht stond dat het aantal aangiftes flink was gedaald. Ik vraag me af of het door het werk van de speurneuzen nu echt veiliger is geworden of dat het ontmoedigingsbeleid om aangifte te doen heeft gewerkt.

In beide gevallen zijn de politie en de gemeente de winnaars. Minder aangiftes betekent immers minder werk voor de politie en voor beide instanties geldt dat het beleid heeft geleid tot betere resultaten. Iedereen tevreden zou je denken, maar ik ben toch bang dat de verborgen criminaliteit groter is dan dat de huidige cijfers doen vermoeden.

Inmiddels zijn er wel veel speurneuzen op pad om hun viervoeterige soortgenoten op te speuren. Jawel, er bestaat de mogelijkheid dat er honden rondlopen voor welke geen belasting is afgedragen. En dat kan natuurlijk niet, want de service die wordt verleend aan hondenbezitters, moet natuurlijk wel betaald worden.

Of dat laatste redelijk is of niet, laat ik even in het midden. De manier waarop het speurwerk wordt uitgevoerd is eigenlijk best grappig. Een extern bureau is ingehuurd om deur aan deur langs te gaan of zich daar niet toevallig een blaffende viervoeter verschuilt. Wordt er één ontdekt, dan wordt gekeken of deze wel geregistreerd staat.

En daar word ik héél waakzaam van, want hoe komt deze ingehuurde speurneus aan mijn gegevens? Hebben zij van de gemeente een lijst gekregen van geregistreerde honden? Als dat zo is, dan vraag ik me toch serieus af of hiermee de privacy wetgeving niet is geschonden. Een buitenstaander heeft geen enkel recht op inzage op hetgeen wat van mij is vastgelegd in de gemeentelijke administratie.

Wordt vast een leuke discussie als ze bij ons aan de deur verschijnen.

Voorlopig maak ik me geen zorgen. We gaan volgende week eerst het carnaval in ’s-Hertogenbosch een beetje verknallen door de lokale FC met de staart tussen de benen naar huis te sturen om daarna thuis maar eens flink de polonaise in te zetten.

Of ik zelf meeloop? Nee, ik geniet liever van alle outfits. De speurneuzen met een hondenmasker op en de ambtenaren als Scrooge om hun privacy te beschermen.

Hoe is het? Ja bést, ik en m’n privacy voelen zich veilig.

RUUD